BELE KREDASTE MRLJE NA ZUBIMA

BELE KREDASTE MRLJE NA ZUBIMA

Koliko smo samo puta u svojoj praksi videli lepe osmehe čiju lepotu umanjuju bele kredaste mrlje rasute po površinama zuba. Sve što smo do sada mogli jeste da odgovorimo pacijenta od ideje da ih uklone ili primenimo neku od metoda koja bi zahtevala redukciju zubnog tkiva. Tehnologija materijala kao nauka stalno napreduje i dala nam je inovativno rešenje koje sa velikim zadovoljstvom primenjujemo u našoj praksi.

Šta su bele kredaste mrlje i kako ih ukloniti?

Bele kredaste fleke, mrlje i ostale diskoloracije na zubima su mesta slabije mineralizacije gleđi.Takva mesta su porozna sa smanjenom otpornošću gleđnih gredica na karijes ali i pritisak pri žvakanju. Zbog slabije mineralizacije gleđ reflektuje svetlost drugačije nego zdrava gleđ pa se u većoj ili manjoj meri primećuju bele mrlje ili različiti pigmenti na površini zuba. Osim što narušavaju estetiku osmeha iz svega navedenog  bele fleke odnosno mrlje po zubima svakako treba tretirati.

Do skoro su se pigmentacije na zubima u vidu belie mrlje uklanjale preparacijom ovakvih mesta bušilicom a zatim se prekrivala sa kompozitnim materijalima. Veoma često takvim tretmanom pacijenti nisu bili dugoročno zadovoljni jer je kompozit posle par godina menjao boju pa se kao trajno rešenje pribegavalo izradi fasete –keramičkog vinira kojim se minimalno ali ipak redukuje zubna supstanca. Dakle zbog male bele mrlje uklanjala se veća površina da bi se bela mrlja prekrila vinirom. Primenom novih materijala danas smo u mogućnosti da našim pacijentima pružimo tretman koji će bele mrlje ukloniti na sasvim komforan način.

Koja je najefikasnija metoda za uklanjanje belih mrlja?

ICON tretman belih kredastih mrlja na zubima omogućuje nam da za samo 30min bez anestezije potpuno bezbolno uklonimo ili drastično ublažimo bele mrlje vraćajući zubu prirodnu translucenciju i homogenost.

ICON preparat na bazi kompozitnih smola prodire duboko kroz poroznu gleđ jačajući strukturu porozne gleđi. Nakon tretmana zubi izgledaju prirodno sa svim svojim karakteristikama – sjajni i glatki.

Uklanjanje belih mrlja spada u neinvazivne metode. Tretman je moguće ponoviti više puta dok god bela mrlja ne nestane bez bilo kakvog rizika od oštećenja strukture zuba.

Zbog čega nastaju bele mrlje na zubima i kako sprečiti njihovo pojavljivanje?

Kredaste bele mrlje nastaju na zubima veoma često i nakon nošenja ortodontskog aparata ali takođe mogu biti prisutne kao prosto lošija maturacija gleđi pri formiranju i nicanju zuba, hipoplazija gleđi. Uzrok pojave bele mrlje na zubima može biti povezan i sa hranom. Previše kiselih napitaka citrusno voće ili veći unos šećera takođe može biti uzrok pojave bele mrlje na zubima. Preporuke je da se nakon unosa citrusa uzme malo i obične vode kako bi se kiselina što pre neutralisala. Dobra oralna higijena izbalansirana ishrana i kontrolni pregledi su bitni u prevenciji pojave belih kredastih mrlja na zubima. Šta god da je uzrok današnja nauka nam je dala novo rešenje.

Uklanjanje belih mrlja i ostalih diskoloracija je brz, efikasan,bezbedan i bezbolan metod dostupan u našoj ordinaciji za sve vas koji se ponosite svojim osmehom.