Bele plombe

bele plombe
Zamena starih plombi

Bele plombe - kompoziti

Kompozitni ispuni ili bele plombe koriste se u cilju rekonstrukcije izgubljenog zubnog tkiva usled karijesa ili preloma zuba.Takođe ih koristimo kao materijal u izradi faseta.

Kompozitni materijali od kad su se pojavili stalno se usavršavaju. Danas oni pripadaju grupi biomimetičkih materijala jer svojim izgledom i mehaničkim osobinama veoma imitiraju prirodne zube.

Zašto je potrebno promeniti stare plombe?

Amalgamski ispuni su odavno u EU potisnuti iz upotrebe. Dokazano je toksično dejstvo žive u amalgamskoj leguri pa je postavljanje ovakvih ispuna zabranjeno kod dece ispod 13 godina uzrasta i trudnica. Nažalost, u siromašnim zemljama ovakav vid ispuna se još uvek koristi jer je znatno jeftiniji.

Standard je da i stomatološke stolice poseduju amalgam separatore koji pri uklanjanju amalgama odvajaju ovu leguru i sprečavaju da ode u kanalizaciju i dalje kontaminira životnu sredinu.

Kompozitni sistemi se vezuju za zub i hemijski, za razliku od amalgama, pa je veza zub ispun znatno jača. Time se sprečava nastanak sekundarnog karijesa koji smo češće viđali kod starih amalgamskih ispuna.

Mehaničke osobine sasvim zadovoljavaju zadate osobine koje gradivni materijal za rekonstrukciju zubnog kaviteta treba da ima. Estetska vrednost ovakvih ispuna je neuporediva sa sivim amalgamskim ispunima. Kada se lepo ispoliraju duži niz godina neće menjati boju, ali svakako vremenom postaju tamnije pa ih je neophodno promeniti ukoliko se nalaze u estetskoj zoni.

Bele plombe – izbeljivanje zuba

Ukoliko pacijent želi svoje zube da izbeljuje, a na prednjim zubima ima kompozitne ispune, prvo se radi izbeljivanje zuba. Nakon deset dana od aplikovanja izbeljivača moguće je promeniti ispune jer se smatra da se dobijena boja zuba stabilizovala.

Klikom ovde saznajte više o izbeljivanju zuba.

U našoj praksi koristimo najnoviji nanohibridni kompozit Essentia kompanije GC. Svojom novom formulom omogućava u velikom broju situacija da se prelaz između zuba i kompozita uopšte ne vidi.

Uvek biramo najkvalitetnije materijale jer nam daju sigurnost da ćemo osim estetskog momenta dobiti i željeni kvalitet. U našem radu uvek se trudimo da budemo ponosni onim što stvorimo. Stomatologija je kreativna i inspirativna i nije slučajno da među nama ima dosta umetnika. Kad se spoji umetnost, nauka, tehnologija, veština i iskustvo, rezultat ne može izostati.