Bezmetalna keramička krunica (cirkonija)

Estetika i biokompatibilnost

Bezmetalna keramička krunica (cirkonija)

Savremena estetska stomatologija ne može se zamisliti bez korišćenja bezmetalnih keramičkih krunica (navlaka) u protetskoj rehabilitaciji zuba. Za razliku od klasičnih metalo-keramičkih krunica koje se izrađuju od legure metala kao osnove na koju se nanosi keramika, bezmetalne krunice ne sadrže „crni“ metal kao osnovu, što daje prirodan izgled. Osim estetike, biokompatibilnost samog materijala je neuporediva sa metalnim legurama.

bezmetalne keramičke kruniceSvedoci smo da se u praksi sve više javljaju pacijenti sa alergijskim reakcijama. Ovo se posebno odnosi na legure metala koje sadrže nikl. Upravo zbog citotoksičnog dejstva nikla on se potiskuje iz upotrebe.

Bezmetalnu keramiku odlikuje svetlosna propustljivost koja je veoma slična prirodnom zubu što doprinosi prirodnom izgledu nadoknade. Kompjuterska preciznost izrade utiče na trajnost nadoknade i precizno naleganje na zub, što opet ima benefit u smislu održavanja oralne higijene i sprečavanju nastanka karijesa ispod protetskih radova.

Pored krunica, moguće je izraditi bezmetalne mostove kako na zubima tako i na implantatima.

Bezmetalne krunice – primena

Standardno bezmetalne krune se uvek koriste u regiji prednjih zuba kada je potrebno ovakvim nadoknadama restaurirati zube. Najčešće se koriste ukoliko postoje veliki ispuni koji prete da dovedu do frakture, odnosno odlamanja zuba, koja za posledicu mogu imati gubitak zuba.

Avitalni zubi koji su potamneli takođe se restauriraju upravo bezmetalnim krunama. Preporuka je da se zubi gde je izvađen živac i sprovedeno lečenje kanala obavezno ojačaju krunama. Ovo se radi upravo iz tog razloga što mrtav zub gubi elastičnost zbog smanjene ishrane pa češće dolazi do odlamanja dela zuba. Drugi razlog je što je lečen zub oslabljen jer logično ima znatno manje zubne supstance, što takodje rezultira odlamanjem dela zuba.

Najčešće se primenjuju dva sistema bezmetalnih kruna, E-Max i cirkonija

Cirkonija i E-Max su veoma čvrsti materijali, biokompatibilani sa ljudskim tkivom. Oba sistema su veoma dobar izbor za estetsku zonu i ispunjavaju kako estetske, tako i biomehaničke zahteve. Cirkonija kao suprastruktura može apsolutno prekriti boju zuba, pa samim tim je moguće menjati boju zuba. E-Max zbog velike translucentnosti nije u mogućnosti da dobro prekrije boju, pa u tu svrhu prednost ima cirkonija. Takođe, E-max se koristi i za izradu inleja i onleja i vinira – faseta. Uz to, cirkonija krunu je moguće postaviti na metalnu suprastrukturu implantata (ukoliko ima smisla), dok se E-Max već ne može koristiti u tu svrhu.

Ono što treba naglasiti je da upravo estetska osobina oba sistema dozvoljava da rub krunice ne završavamo ispod gingive, već u nivou gingive. Prednost ovakvog pristupa je što ne ulazimo u gingivalni sulkus da bi sakrili rub krune, a čime se ugrožava parodoncijum zuba.

Vaš stomatolog će vam uvek dati pravu preporuku vezanu za izbor materijala nakon kliničkog pregleda i procene situacije.

bezmetalne keramičke krune protetika
bezmetalne keramičke krune protetika