BEZMETALNE KRUNICE – MODERNA OPCIJA ZA LEP OSMEH

Bezmetalne krunice predstavljaju spoj vrhunske estetike i biokompatibilnosti. Bezmetalne krunice mogu biti izrađene od cirkonije ili litijum-disilikata.

Litijum-disilikatne krunice najbolje imitiraju prozirnost i refleksiju prirodnog zuba. Gotovo da je nemoguće uočiti razliku između prirodnog zuba i bezmetalne krunice od litijum-disilikata.

Cirkonija bezmetalne krunice su veoma popularne i znatno češće se rade u praksi. Takođe su visokoestetske ali se češće opredeljujemo za njih jer danas u modernom dobu naši pacijenti žele promenu boje zuba i više od 3 nijanse od prirodnih. Sa cirkonija bezmetalnim krunicama moguće je čak i sakriti livenu metalnu nadogradnju zuba. Takođe zbog trajnosti rada za bočne zube se opredeljujemo za cirkonija bezmetalne krunice.

bezmetalne krunice za zubeBiokompatibilnost je ono što posebno zavređuje pažnju kada se govori o bezmetalnim navlakama za zube. To je osobina materijala da prilikom njegove primene ne izaziva neželjene reakcije tkiva. Upravo ova osobina bezmetalnih kruna nas je opredelila da u svojoj praksi metalokeramičke krune zamenimo sa novim bezmetalnim sistemima. Oko bezmetalnih krunica nema recesija odnosno povlačenja mekog tkiva odnosno desni, niti promena boje sluzokože. Meko tkivo je i nakon dugog niza godina bez granulacija i znakova zapaljenja, zdrave ružičaste boje.

Pored bezmetalnih kruna i cirkonija i litijum-disilikat pogodni su za izradu endokruna, inleja, onleja, overleja ali i za fasete odnosno vinire koje se u savremenoj estetskoj stomatologiji sve više koriste.

Ipak treba imati na umu da je zdravlje zuba najbitnije, a da se bezmetalne krunice i fasete koriste isključivo u svrhu rehabilitacije zuba.

Bezmetalne krunice za zdrave zube

Najčešće indikacije za bezmetalne krunice su frakture (prelom) zuba , endodontski lečeni zubi koji su skloni prelomu, karijes zuba koji je razorio veliku površinu zuba pa je potrebna obimna rekonstrukcija, stari dotrajali protetski radovi…

Pre izrade bezmetalne krunice neophodno je kompletno sanirati zub. Ukoliko je zub bio neadekvatno lečen potrebno je uraditi reviziju a zatim zub pripremiti za nošenje bezmetalne krunice. Takođe je veoma bitno meko tkivo dovesti u zdravo stanje ukoliko je postojalo zapaljenje gingive. Tada kao predpripremne radnje treba ukloniti kamenac i uz primenu lasera obeskličiti sve prostore između zuba koji su davali znake zapaljenja. Nakon ovakve pripreme čeka se barem 20 dana i tek tada se počinje sa izradom bezmetalne krune. Cela procedura započinje dobrim planiranjem a zatim realizacijom.

Digitalna stomatologija nam danas omogućava da vidimo kako će naše bezmetalne krune izgledati i pre nego počnemo sa njihovom izradom. Uz pomoć dobre fotografije i otiska moguće je napraviti privremene zube koji će verno imitirati željenu krunu. Ona nam omogućava da vidimo da li pacijent ima dodatne zahteve i da li mu se sviđa oblik zuba. Zahvaljujući privremenim digitalnim krunama izvesniji je krajnji rezultat. Ukoliko je pacijent zadovoljan uzima se otisak, zatim sledi serija proba bezmetalnog kora a zatim i same bezmetalne krunice. U fazi probe takođe je moguće napraviti male korekcije a kada smo zadovoljni i pacijent i mi, bezmetalna krunica se glazira a zatim trajno cementira.

Digitalni protokol izrade bezmetalnih kruna je saveremen pristup izrade protetskih radova koji daje pouzdane rezultate. Bezmetalne krunice prefektno naležu na pripremljene zube. Predstavljaju visokofunkcionalnu i estetsku nadoknadu.

Jednostavno bezmetalne krunice su savršeno rešenje za lepe i zdrave zube…saznaj više

bezmetalne krunice slika pre i posleBezmetalne krunice cena

Cena bezmetalnih kruna varira od vrste keramičkog sistema koji se koristi kao i od cirkonije. Iako nije velika razlika u ceni bezmetalnih sistema, ipak je estetska razlika veoma uočljiva. Cenovnik naših stomatoloških usluga možete pogledati klikom ovde, ali naš savet je da nas kontaktirate i zakažete besplatan pregled.

Galeriju radova pre i posle možete pogledati klikom ovde