BEZMETALNE KRUNICE OD CIRNONIJE ZA VAŠ LEPŠI OSMEH

BEZMETALNE KRUNICE OD CIRNONIJE ZA VAŠ LEPŠI OSMEH

Najveći deo naše populacije se ne može pohvaliti savršenim zubima, čak najvećem broju ljudi nedostaje barem jedan zub. Upravo zbog potreba pacijenata za estetskom korekcijom ili za nadoknadu nedostajućeg zuba, u stomatologiji su razvijene pre nekoliko decenija tzv. krunice za zube, odnosno navlake za zube.

Tehnologija ugradnje krunica, kao i materijal od koga su krunice napravljene su poslednjih godina dosta razvijene. Zbog toga su sve popularnije tzv. cirkonske navlake za zube, odnosno bezmetalne krunice u odnosu na starije tipove krunica. U nastavku pročitajte zašto su bezmetalne krunice toliko dobro rešenje.

Kada su neophodne navlake za zube (krunice)

Pojedinačne navlake ili krunice za zube se obično ugrađuju u situacijama kada je zub toliko destruiran da je postojeći defekt nemoguće nadoknaditi konvencionalnim ispunima. Najčesće se radi o prethodno endodontski lečenim zubima. Takvi zubi vremenom gube elastičnost i postaju krti pa je mogućnost preloma zuba iz godine u godinu veća. Ukoliko dođe do frakture zuba ispod nivoa kosti, takav zub se vadi. Ovo je razlog da se zubi sa velikim ispunima i punjenim kanalima odnosno devitalizovani „mrtvi“ zubi blagovremeno ojačaju nadogradnjama i krunama.

Zašto su cirkonske navlake za zube najbolje rešenje

bezmetalne krunice

Unutrašnjost krunica zuba su se ranije radile isključivo od legure metala, a preko koje bi se nanosila keramika. Takve krune su često odstupale od prirodnih zuba i nisu zadovoljavale estetski kriterijum za zube vidljive pri osmehu. Metalokeramičke krune danas imaju svoju upotrebu za bočne zube. Cirkonijum se nametnuo svojim estetskim i biološkim vrednostima kao materijal izbora za estetsku regiju.

Danas se radi na razvoju legure titanijuma i cirkonijuma u implantologiji. Cirkonijumska suprastruktura se uveliko koristi kao suprastruktura na implantatima za bezmetalne krune. Ovakve krune odlikuje transparentnost i trasmisija svetlosti kroz krunicu slično prirodnom zubu. Upravo je ova odlika zadužena za estetski izgled krune. Rub krunice nije vidljiv, a zbog boje ga je moguće postaviti u nivou gingive dok kod metalokeramičkih kruna rub uvek maskiramo ispod desni. Ovo je velika prednost jer na taj način čuvamo periodontalni prostor.

Takođe, biokompatibilnost cirkonijuma je svakako veliki adut zašto ove krune sve više potiskuju metalokeramičke sisteme koji veoma često daju alergijske reakcije zbog prisustva nikla. Osim toga, cirkonijum je veoma otporan materijal koji odoleva mehaničkim i hemijskim promenama. Upravo zbog toga, pacijenti nakon ugradnje cirkonske navlake za zube mogu biti mirni i preko deset godina, bez straha da će navlaka pući.

Kako izgleda brušenje zuba za krunice

Ugradnja oba tipa krunice (metalokeramičke i bezmetalne) zahteva prethodnu obradu zuba. Naime, neophodno je da se skine deo gleđi kako bi se krunica pomoću cementnog materijala zalepila za površinu zuba. Međutim, ugradnja metalokeramičke krunice je invazivnija metoda jer zahteva veće brušenje. Za razliku od njih, kod ugradnje bezmetalne krunice potrebno je skinuti minimalno gleđi. Na taj način se minimalizuju oštećenja zuba, što predstavlja još jednu veliku prednost bezmetalnih krunica u odnosu na metalokeramičke. Osim toga, savremena tehnologija omogućava da se cirkonijum laserski seče i oblikuje tako da savršeno naleže na površinu zuba. To je jako važno jer se na ovaj način omogućava bolje lepljenje, ali i sprečava se mogućnost da dođe do nagomilavanja bakterija u prostoru između zuba i krunice.