Botox

Većina ljudi misli da se botox koristi samo u estetske svrhe, ipak mnogo je veća terapijska primena botoxa u medicini ali i u stomatologiji.

U poslednje vreme bruksizam je veoma česta pojava. Predstavlja nevoljno stiskanje i škrgutanje zuba tokom noći. Ove intezivne mišićne radnje dovodi do trošenje zuba pa neretko srećemo situacije koje zahtevaju kompletno protetsko zbrinjavanje. Uzrok bruksizma je nepoznanica. Postoje faktori koji su krivci za ovu pojavu kao npr. stres.

Terapija bruksizma je kompleksna i multidisciplinarna. U većini slučaja se u stomatološkim ordinacijama uzima otisak i izrađuje individualna bruxo folija koja se nosi noću. Folija štiti zube od atricije ( trošenja) ali istovremeno amortizuje jake sile sprečavajući razvoj bola i oštećenje zgloba. Ovakav vid noćnog štitnika, bruksofolije može bitno umanjiti bolno stanje koje se javlja kod bruksizma. Žvačni mišići su jedni od najaktivnijih mišića u našem telu. Dugotrajna i prekomerna aktivnost može dovesti do bolnih stanja koja imaju tendenciju da prezistiraju umanjujući radnu aktivnost kao i umanjujući kvalitet života.

Bolovi u predelu viličnog zgloba koja se šire ka uhu, duž linije donje vilice, migrenozni bolovi kao i nedefinisani bolovi vrata i lica vremenom mogu postati veoma jakog inteziteta uvek treba da bude sumnju da se radi o poremećaju temporomandibularnog zgloba. Prekomerna aktivnost mišiča možemo lečiti ubrizgavanjem botoxa u mišić čime relaksiramo mišić i smanjujemo bolna stanja kao i dalja oštećenja. Na žalost dejstvo botoxsa je ograničeno pa treba raditi na uklanjanju uzroka bruksizma u međuvremenu, Botox je moguće ponavljat jer donosi veliko olakšanje pacijentima koje imaju bolne tegobe.

U estetske svrhe botox se primenjuje kako bi smanjenjem mišićne aktivnosti ublažili bore i dali licu podmladjen izgled. Ipak treba biti veoma oprezan sa botoxom jer su moguće komplikacije pa i one najteže koje mogu ugroziti pacijentu život. Zato je neophodno da svom lekaru uvek date tačne podatke o vašem zdravstvenom stanju. Botox se takođe ne daje trudnicama, ali ni ženama koje planiraju trudnoću. Zabrana važi i za dojilje.

https://dentalcentar.rs/bruksizam-skripanje-ili-skrgutanje-zubima/