BRUKSIZAM, ŠKRIPANJE ILI ŠKRGUTANJE ZUBIMA

BRUKSIZAM, ŠKRIPANJE ILI ŠKRGUTANJE ZUBIMA

Sve veći broj mladih osoba dolazi kod nas sa ovim problemom. Bruksizam je kompleksan problem koji uzrokuje trošenje zuba. Zubi se sve više i više troše, problem se zanemaruje i često vidjamo situacije gde takve zube možemo sanirati jedino keramičkim krunama. Takođe bruksisti često imaju i probleme sa viličnim zglobom, česte su glavobolje, pa čak i bolovi uha mogu biti povezani sa ovim problemom.

Postoji više terapijskih mogućnosti ovog problema.

Izrada splinta (štitnik) koji se nosi noću štiti zube i smanjuje osetljivost. Štitnik ili bruksofolija deluje preventivno i može ublažiti tegobe. To je prva stvar koja se savetuje pacijentu.Postupak je jednostavan. Pacijentu se u prvoj poseti uzima otisak a već nakon par dana dobija bruksofoliju odnosno štitnik koji nosi noću. Ovakav oštitnik za zube (individualno napravljene bruksofolije) je veoma udobn za nošenje. Pacijentima prija i obično smanjuje bolne senzacije.

U akutnim bolnim fazama zgloba preporuka je da se jede mekša hrana, uzimaju po potrebi analgetici pa i miorelaksanata koji takodje mogu pomoći na taj način što opuštaju misiće. U novije vreme sve više se koristi i botoxs u terapiji smanjivanja orofacijalnog bola.

Kako je uzrok bruksizma često povezan sa stresom i strahom bihevioralna terapija preporučena od strane neuropsihijatra može pomoći.

I vi sami možete dati doprinos tako što ćete promeniti stil života ostaviti pušenje, alkohol i pokušati da smanjite stres.

U svakom slučaju problem je kompleksan dovodi do oštećenja i zuba i zgloba sa brojnim posledicama i zahteva da se javite stomatologu.