CIRKONIJA, LITIJUMDISILIKAT, ZLATO-KERAMIKA, KOMPOZITNA KERAMIKA…

CIRKONIJA, LITIJUMDISILIKAT, ZLATO-KERAMIKA, KOMPOZITNA KERAMIKA…

Izbor keramičkih sistema diktira situacija u ustima ali nije uvek lako ubediti pacijenta da najskuplje rešenji možda u njihovom slučaju nije i najbolje. Mediji, tržiste i čitava potrošačka industrija nameće nove trendove i nova rešenja za probleme. Novine su pune nasmejanih manekenki sa prelepim belim kao biser nanizanim zubima.

U našoj struci apsolutno se prati svetski trend. Na tržištu nam je dostupna najkvalitetnija keramika kojom možemo imitirati prirodni izgled zuba sa svim detaljima. Ipak i pored estetske savršenosti postoje i mane koje utiču na dugotrajnos protetskih nadoknada pa zbog toga treba poslušati savet stomatologa kada je reč o izboru materijala.

Naš izbor za frontalne zube je litijumdisilikatna-keramika . Prednost je izuzetna estetika i mnogo bolja mehanička otpornost u odnosu na cirkoniju. Ipak regija koju zbrinjavamo bezmetalnim krunama je upravo zona osmeha do prvih molara (šestica). Na bočne zube koji su u senci i pri osmehu ne tako upadjivi nema potrebe stavljati bezmetalnu keramiku.

Jedno staro rešenje izvanrednih mehaničkih i estetskih osobina, a i kad govorimo o biokompatibilnosti takodje odlično rešenje je zlato-keramika. Zlato ne zahteva obimno brušenje kao cirkoniju, litijum i drugi sistemi metala. Estetski – žuckasta boja zlata imitira dentin koji je žut pa je savršna podloga za keramiku.

Za bočne zube pored sistema zlato-keramika neko solidno rešenje je obična metalokeramička kruna na leguri od neplemenitih metala.Estetski odlična jedina mana je sto ponekad oksidi metala mogu prebojiti gingivu ili pri povlačenju desnih može da se otkrije metalni rub sto ni malo nije estetski.Srećom se to često ne dešava.

Nadamo se da smo vam barem malo rešili dileme koje ste imali po pitanju odabira kruna.

autor teksta: dr Janic Marina