DAN ZUBIĆ VILE – DEČIJA STOMATOLOGIJA

DAN ZUBIĆ VILE – DEČIJA STOMATOLOGIJA

Zajedno sa našim najmlađim pacijentima slavimo Internacionalni dan zubić vile 28 februar. Dan Zubić vile se obeležava i 22 avgusta.

Nicanje zuba i mlečni zubi – Oslobodite dete straha

Našim mališanima smena mlečnih zuba može biti veoma zabavna ukoliko upotrebimo magične moći njihove mašte i u njihov svet pozovemo Zubić vilu. Smena mlečnih zuba stalnim zubima jednako je uzbudljiva kao čekanje poklona ispod jelke samo što poklon donosi vila, a ostavlja ga ispod jastuka u zamenu za mlečni zub.

zubić vila dečija stomatologijaKada ispadne mlečni zub potrebno ga je staviti u kutijicu ili parče tkanine a zatim ispod jastuka. Svako dete će biti veoma uzbuđeno i zaspati sa velikim iščekivanjem. Upravo pomisao na nagradu koju će dobiti je ono što tera strah od ispadanja ili vađenja zuba.

Zato smo rešili da vam ispričamo priču o našoj vili a vi je prenesite vašoj deci na način za koji mislite da će njima biti interesantan.
Mnoge kulture su mlečnim zubima pripisivali magičnu moć. Vikinzi su davali deci novčiće u zamenu za zub a zatim bi napravili nakit od zuba koji su nosili oko vrata kao amajliju. Ova amajlija štitila ih je kad su išli u borbene pohode.

Englezi su u srednjem veku uništavali mlečni zub ili ga palili kako bi sprečili vešticu da baci čini na dete.

Norvežani i Finci su verovali u trola Hammaspeikko koji je dolazio po decu koja nisu oprala zube. Verovali su da šum četkice za zube plaši trola pa na taj način zube su branili od karijesa. Mnogo godina kasnije ova legenda pretočena je u najpe ilustrovanu priču Karijus i Baktus koja se i dan danas izvodi u pozorištima. Takođe priča o Karijesu i Baktusu je deo obaveznog gradiva u osnovnim školama. Na ovaj način deca kroz priču i igru uče kako da održavaju pravilnu higijenu zuba. Možda je upravo ovaj trol zapravo preventivno uticao na Skandinavce koji po statistici spadaju u grupu naroda sa najzdravijim zubima.

U Japanu donji zubi se bacaju na krov, a gornji zubi se postavljaju ispod patosa. Veruje se da bi to moglo da pomogne da novi zubi pravilno izrastu.

Higijena zuba i karijes kod dece

Zubić Vila je priča novijeg datuma . Slično Deda Mrazu i ona ima spisak ali ne dobre dece već dobro opranih zuba. Oni zubi koji su bez karijesa- onog crva koji je skriven u zubnoj pećini- vrede mnogo više. Takođe čisti zubi su vredniji od neopranih. Zbog toga treba podsetiti decu da će vila doneti vredniji poklon ako svoje zube budu lepo prali.

Kroz ovakve priče i uz pomoć mašte deca će početi da pridaju sve više važnosti pranju zuba. Veoma je bitno da se detetu u najranijem uzrastu izgradi svest da je higijena zuba veoma bitna. Naša preporuka je da decu često vodite kod stomatologa na pregled . Deca se neće plašiti zubara i sigurno će imati zdravije zube uz stalnu remotivaciju i obuku o higijeni koji sprovodi svaki stomatolog. Trudite se da deca redovno peru zubiće. Budite i vi pravi primer svom detetu. Obavezno kontrolišite svoje dete I pomognite mu da opera zube . Činite to strpljivo bez žurbe i uz konstruktivne savete pokušajte da osamostalite dete i ohrabrite da samo opere zube.

Mi možemo da pomognemo vašem detetu da zub kada dođe vreme za smenu bude čist i bez karijesa. Karijes kod dece je moguć i potrebno ga je otkloniti na vreme.Saznajte više o nicanju prvih zuba i karijesu kod dece.

Ovom prilikom vas obaveštavamo da ćemo 28. Februar posvetiti deci pa vam stojimo na raspolaganju za sve savete. Tom prilikom ćemo decu upoznati sa našim radnim okruženjem i magičnim četkicama I pasticama za zube besplatno ćemo učiniti da zasijaju na ovaj poseban dan. Takođe po promotivnoj ceni zalivaćemo fisure stalnih i mlečnih zubića. Svi ste dobrodošli! Potrebno je zakazati termin do 25og februara. Posebno bi voleli da nas posete mališani koji se plaše doktora jer ovo neće biti običan dolazak kod zubara.