Fiksna proteza – Ortodonski aparati

fiksne proteze
Ortodonski aparati ili proteze

Fiksne proteze

Ortodontski aparati ili proteze su naprave koje primjenjuju ortodontske sile na zube, omogućavajući tako njihovo pomicanje i postavljanje u pravilan položaj. Postoji veliki broj aparata, različitih prema konstrukciji i nameni, a najjednostavnija podela je na fiksne i mobilne ortodontske aparate. Koji ortodontski aparat će biti primenjen u konkretnom slučaju, zavisi isključivo od uzrasta,vrste poremećaja i mogućnosti njegovog ispravljanja, što najbolje procenjuje ortodont.

Fiksne proteze se sastoje od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su pojedinačni elementi koje se pomoću specijalnog lepka pričvršćuju na zube i na svojoj površini imaju žleb predviđen za smeštaj žice. Žica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomeranje zuba i ispravljanje njihovog položaja. Kolika će sila biti zavisi od svojstva žice, odnosno materijala, debljine i oblika.Najstarija generacija bravica izrađena je od metala, a u novije vreme sve se češće primenjuju keramičke i kompozitne bele bravice. Bele bravice su prilagođenije boji zuba i estetski su prihvatljivije nego metalne. Novi sistemi ortodontskih bravica kao što je Damon sistem nude veći komfor, brže i bolje rezultate … saznaj više

Dejstvo fiksnih ortodontskih aparata

Budući da zubi menjaju svoju poziciju potrebno je neko vreme prilagođavanja, Ukoliko se bol javi on je prolaznog karaktera . Tada pacijent može uzeti uobičajenu terapiju za bol. Pored ovog, izvesna labavost i klaćenje zuba spada u normalan tok terapije.

U slučaju da se bravica odlepi i ispadne, neophodno ju je što pre vratiti na mesto, jer je terapija zaustavljena. Bravicu je najbolje poneti sa sobom na intervenciju kod ortodonta.

Pomicanje zuba događa se postupno i zbog toga je ortodontska terapija relativno dugotrajna. Kontrolni pregledi vrše se jednom mesečno, prema potrebi mogu se zakazati češće ili ređe.

Dužina terapije fiksnom protezom zavisi od težine anomalije, ali i saradnje pacijenta i ortodonta što doprinosi skraćenju terapije i omogućava optimalan uspeh.

Kako bi ortodontska terapija fiksnim aparatom bila efikasna neophodno je u ishrani izbegavati sledeće:

  1. Karamele, tvrde bombone, gumene bombone, žvakaće gume, kao i koštunjavo voće, lešnike, orahe, bademe, bonžitu, zagrizanje jabuke (neophodno je da se jabuka pre jela iseče)
  2. Žvakanje izrazito tvrde hrane koja bi mogla oštetiti protezu. Tvrda hrana može se jesti vrlo oprezno, uz prethodno seckanje na sitnije komade.

Oralna higijena kod fiksnog aparata

Kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata higijena zuba je izuzetno važna.

Ukoliko je moguće, poželjno je temeljno oprati zube nakon svakog obroka. Takođe, preporučuje se korišćenje dodatnih, pomoćnih četkica kao što su sulkusna i interdentalna četkica. Ukoliko se oralna higijena ne održava redovno i pravilno, postoji rizik trajnog oštećenja zuba i desni.

Terapija nakon skidanja fiksne proteze

Posle nošenja fiksne proteze, pacijent dobija retejnere – providne folije koje nosi određeno vreme kako bi održao rezultate terapije.