ENDODONTSKA TERAPIJA

Lečenje kanala zuba

ENDODONTSKA TERAPIJA

Veoma često kod mladjih osoba usled neblagovremeno lečenog karijesa dolazi do inficiranja pulpe. Pulpa je naziv za sadržaj u šupljini zuba a tu su smešteni nervni i krvni sudovi. Ukoliko se infekcija ne sanira ona dalje napreduje u okolno tkivo zuba izazivajući destrukciju koštanog tkiva sa posledičnim otocima,fistulama… Tada je zub za vadjenje jer je propuštena prilika da se kanal korena izleči i zub sačuva.

Procedura lečenja kanala zuba zahteva nekoliko poseta i moze biti naporna ali dobit je višestruka. Živac odnosno pulpa se izvadi ( uz davanje anestetika garantovano bezbolna procedura) a prostor u kome je pulpa smestena napuni sppecijalnim materijalima koji su namenjeni za punjenje kanala zuba. Dalja procedura je ili ispun ili kruna u zavisnosti od veličine destruisanog zuba.

U našoj praksi koristimo savremene tehnike lečenja zuba. Primena mašinskih instrumenata Reciproc VDW, zatim laser USA premium brenda BIOLASE omogućuje nam da naše terapije imaju visok procenat uspešnosti. Materijali kojima se kanali opturiraju takodje su najnovije generacije i ispunjavaju visoke standarde i zahteve koje endodontski tretman čini uspešnim.

Endodontski tretmani jesu zahtevni pa i naporni za pacijente, ali ipak dobit je velika. Pacijenti često kada čuju da nekada za jedan zub moraju doći i više puta negoduju. Moderna endodoncija teži brzom završetku terapija kad god za to postoji uslov. Ponekad zaista izistkuje više poseta.

Gubitkom zuba dolazi do disharmonije u stomatognatnom sistemu. Ako se ne nadoknade migriraju i stvaraju još veći problem. Nadoknada zuba je skupa a osećaj kao kad ste imali vaš zub više nije isti. Dobra endodontska terapija može sačuvati zub a to vredi svakog truda.

Nova tehnologija kao naprimer primena lasera u lečenju zuba povećava procenat uspešnosti terapije… https://dentalcentar.rs/lecenje-zuba-endodontski-tretman/

 

https://www.biolase.com/products/dental-lasers-soft-tissue/epic-x/