KERAMIČKE FASETE- VENEERS

KERAMIČKE FASETE- VENEERS

Malom preparacijom u gleđi, uz pomoć specijalizovane zubotehničke laboratorije, moguće je proizvesti keramičku ljuskicu debljine do 1mm, koju trajno cementriramo za zub. Time možemo zub preoblikovati, produžiti , proširiti ili mu promeniti boju.

Indikacije za fasete su različite. Osim vrhunske estetike uz veliku poštedu zubnog tkiva fasete imaju i drugačije indikacije. Iskrzale i skraćene ivice zuba mogu se veoma lepo nadoknaditi fasetama. Ispuni na vidljivoj površini prednjih zuba često menjaju boju i deformišu se pa se i u ovakvim situacijama preporučuju viniri.

Na stranici je prikaz slučaja iz naše prakse, a fasetama smo preoblikovali oba centralna i lateralna sekutića u gornjoj vilici i bitno promenili osmeh uz minimalno invazivnu metodu.Druga situacija predstavlja zatvaranje razmaka izmedju zuba keramičkim fasetama.Zapravo se radi o urodjenom nedostatku lateralnih sekutića ˇdvojki” . Velike dijasteme su teško rešive ali definitivno smo dobili bolju estetiku  kako na naše tako i na zadovoljstvo našeg mladog pacijenta.

Viniri ili fasete se izradjuju od različitih materijala. Keramički viniri imaju najlepšu estetiku. Dugotrajnost rada keramičkim fasetama daje prednost u odnosu na znatno isplativije kompozitne fasete. Za razliku od kompozitnih faseta, keramičke fasete ne menjaju boju. Kao i za bezmetalne krune primenjuje se smile design i kompletan digitalni protokol. Pacijent aktivno učestvuje u dizajnu vinira. Moguće je izraditi i probne vinire kako bi pacijent bio siguran da će dobiti estetiku kakvu želi. Takodje boju vinira bira pacijent. Opšti trend je da se biraju veoma svetle boje. Naše sugestije su da zubi ne treba da dominiraju na licu. Treba birati svetle nijanse ali u skladu sa tenom i estetskih preporuka.

Prikazani radovi sa slike  delo je timskog rada dr spec. Janić Marine i zubnog tehničara Unfeter Ivana.

Zahvaljujemo se našim pacijentima koji su nam je dozvolili da nam njihov osmeh ulepša stranicu našeg sajta.

https://dentalcentar.rs/keramicke-fasete-2/

 

 

keramička faseta debljina 0.3 mm
Keramička faseta – Debljina tek 0.3 mm

https://www.facebook.com/people/Gentle-Touch-Dental-Centar-Beograd/100085171369583/