UKLANJANJE FRENULUMA LASEROM

Frenektomija laserom

UKLANJANJE FRENULUMA LASEROM

Frenektomija laserom je hirurška intervencija bez bola, krvarenja i konaca. Operacija frenuluma izvodi se mekotkivnim laserom premium USA brenda BIOLASE. Intervencija  je kratka, bezbolna i bez komplikacija. Premda se radi o hirurškoj intervenciji postoperativni oporavak je veoma lagan. Naši najmladji pacijenti lako prihvataju celu procedur. Odlaze od nas bez straha koji bi im sledeću posetu stomatologu učinio težom.

Frenulum usana se obično savetuje pre nošenja ortodontskih aparatića za ispravljanje zuba. Ponekad je resica gornje usne veoma nisko pripojena pa čak i sa fiksnom protezom onemogućuje zatvaranje prostora izmedju dva zuba.

Podjezični frenulumi ograničavaju pokrete jezika i veoma često mogu otežavati izgovor glasova kao što su R i L. Deca često budu upućena kod nas od strane logopeda.

Kod odraslih osoba nizak pripoj resice može dovesti do pojave povlačenja gingive pa nastaju recesije. Recesije se kasnije moraju rešavati hirurškim putem. Frenulumi takodje mogu biti problem kod starih osoba koji nose totalne proteze ali naravno i tada se takodje može lako rešiti problem. Resica može svojom pozicijom ometati naleganje proteze narušavajući stabilnost proteze čak i kada je doktor isplanirao prostor za resicu u protezi.

Uz laser uklanjanje resice ili frenuluma – frenektomija oporavak je izuzetno lagan. Ovu intervenciju preporučuju čak i kod onih pacijenata koji se izuzetno plaše. Nema konaca koji zatežu ranu, ali nema ni bola dok rana veoma brzo epitelizuje bez bojazni od nastanka infekcije. Na slikama je frenulum koji smo uklonili laserom i izgled rane nakon intervencije iz dana u dan. Potpuna epitelizacija koja se dešava snatno kasnije ostavlja jedva vidljiv trag intervencije. Cela procedura se radi u lokalnoj anesteziji.

Više o frenulumu i frenektomiji možete pročitati na našem blogu https://dentalcentar.rs/sve-sto-ste-zeleli-da-znate-o-uklanjanju-frenuluma-i-frenektomiji/

Zapratite nas na Instagramu i saznajte više o novinama u našoj praksi. https://www.instagram.com/gentletouchdentalcentarbeograd/