Ortodoncija

Više od estetike zuba

ORTODONCIJA-ispravljanje zuba

Ispravljanje zuba nije samo stvar estetike već potreba da se dovođenjem zuba u pravilan zubni luk pravilno rasporede sile koje deluju tokom žvakanja. Takođe, rotirane zube je mnogo teže čistiti pa su podložniji karijesu i parodontopatiji. Fiksna proteza je u većini slučajeva pravi izbor za ispravljanje zuba

Mnogima je teško da donesu odluku da krenu sa ortodontskom terapijom upravo zbog izgleda fiksnih proteza. Sve napreduje pa i materijali koji se koriste u stomatologiji. Danas postoje estetske bravice alternative klasičnoj metalnoj fiksnoj protezi za ispravljanje zuba:

– keramičke bravice

– lingvalne proteze

– folije za ispravljanje zuba  https://www.dentalcentar.rs/ispravljanje-zuba-folijama

– samoligirajuće bravice

– DAMON system (inovativni i tehnološki superioran sistem ortodontskog ispravljanja zuba)  https://www.dentalcentar.rs/vesti/clanak/damon-sistem

Posebno ističemo nov sistem koji je izbacila USA firma  American Orthodontics ICONIX

iconix zlatne bravice

Više od estetike zuba

Ispravljanje zuba fiksnim aparatom

Ortodontski aparati ili proteze su naprave koje primjenjuju ortodontske sile na zube, omogućavajući tako njihovo pomicanje i postavljanje u pravilan položaj. Postoji veliki broj aparata, različitih prema konstrukciji i nameni, a najjednostavnija podela je na fiksne i mobilne ortodontske aparate. Koji ortodontski aparat će biti primenjen u konkretnom slučaju, zavisi isključivo od uzrasta,vrste poremećaja i mogućnosti njegovog ispravljanja, što najbolje procenjuje ortodont. 

Fiksne proteze se sastoje od bravica i žice koja povezuje bravice. Bravice su pojedinačni elementi koje se pomoću specijalnog lepka pričvršćuju na zube i na svojoj površini imaju žleb predviđen za smeštaj žice. Žica svojim elastičnim svojstvima proizvodi ortodontsku silu koja uzrokuje pomeranje zuba i ispravljanje njihovog položaja. Kolika će sila biti zavisi od svojstva žice, odnosno materijala, debljine i oblika.Najstarija generacija bravica izrađena je od metala, a u novije vreme sve se češće primenjuju keramičke i kompozitne bele bravice. Bele bravice su prilagođenije boji zuba i estetski su prihvatljivije nego metalne. Novi sistemi ortodontskih bravica kao što je Damon sistem nude veći komfor, brže i bolje rezultate … saznaj više 

Dejstvo fiksnih ortodontskih aparata 

Budući da zubi menjaju svoju poziciju potrebno je neko vreme prilagođavanja, Ukoliko se bol javi on je prolaznog karaktera . Tada pacijent može uzeti uobičajenu terapiju za bol. Pored ovog, izvesna labavost i klaćenje zuba spada u normalan tok terapije. 

U slučaju da se bravica odlepi i ispadne, neophodno ju je što pre vratiti na mesto, jer je terapija zaustavljena. Bravicu je najbolje poneti sa sobom na intervenciju kod ortodonta. 

Pomicanje zuba događa se postupno i zbog toga je ortodontska terapija relativno dugotrajna. Kontrolni pregledi vrše se jednom mesečno, prema potrebi mogu se zakazati češće ili ređe. 

Dužina terapije fiksnom protezom zavisi od težine anomalije, ali i saradnje pacijenta i ortodonta što doprinosi skraćenju terapije i omogućava optimalan uspeh. 

Kako bi ortodontska terapija fiksnim aparatom bila efikasna neophodno je u ishrani izbegavati sledeće: 

  1. Karamele, tvrde bombone, gumene bombone, žvakaće gume, kao i koštunjavo voće, lešnike, orahe, bademe, bonžitu, zagrizanje jabuke (neophodno je da se jabuka pre jela iseče) 
  1. Žvakanje izrazito tvrde hrane koja bi mogla oštetiti protezu. Tvrda hrana može se jesti vrlo oprezno, uz prethodno seckanje na sitnije komade. 

Oralna higijena kod fiksnog aparata 

Kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata higijena zuba je izuzetno važna. 

Ukoliko je moguće, poželjno je temeljno oprati zube nakon svakog obroka. Takođe, preporučuje se korišćenje dodatnih, pomoćnih četkica kao što su sulkusna i interdentalna četkica. Ukoliko se oralna higijena ne održava redovno i pravilno, postoji rizik trajnog oštećenja zuba i desni. 

Terapija nakon skidanja fiksne proteze 

Posle nošenja fiksne proteze, pacijent dobija retejnere – providne folije koje nosi određeno vreme kako bi održao rezultate terapije. 

Nevidljive proteze

Ispravljanje zuba folijama

3D tehnologija

CAD-CAM sistem za ortodontsko pomeranje zuba providnim folijama ( nevidljiva proteza, M aligner, echkler… ) izrađenim pomoću 3D tehnologije.  

  Ponosni smo što smo ordinacija koja je prva uvela ortodontsko pomeranje zuba sistema folije. Naša iskustva su da se ovaj vid ispravljanja zuba može upotrebiti kada postoje blage nepravilnosti u zubnom nizu kao što su rotacije zuba,razmak između zuba, nepravilnosti nagiba zuba u frontalnoj regiji…  

  CAD/CAM folije

CAD/CAM folije se izrađuju na osnovu digitalizovanog modela vilica. Simulacija pomeranja zuba se radi pomoću softvera-a koji se svaki pojedinačni zub koji se pomera iseca i moguće ga je pomeriti u svim pravcima. Simulacija pomeranja se zatim deli na broj folija koje su potrebne kako bi ortodontsko pomeranje bilo kompletno. Folije se smenjuju svake 2 nedelje do predviđenog položaja zuba.  

  Prednosti CAD/CAM folija su:

  • CAD/CAM folije su prozirne i tanke tako da su udobne za nošenje i ne ometaju pacijente kojima je estetika prioritet.  
  • Povećana preciznost i predviđanje pomeranja zuba u odnosu na klasični metod.  
  • Potreban niz folija se isporučuje odjednom ne zavisno od potrebnog broja folija (do 10 folija) . Ova opcija je posebno pogodna za pacijente koji nisu u mogućnosti da dolaze na česte kontrole ili pacijente iz inostranstva.  
  • Mogućnost prikaza simulacije pacijenta pomoću slike, videa ili 3D modela.
  • Minimalna količina priprema zuba (interproksimalna redukcija- „stripovanje”)

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.