Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba laserom

Izbeljivanje zuba

Jedan dan, jedan sat, jedan nezaboravan osmeh!

Izbeljivanje zuba je jedina procedura u estetskoj oblasti koja vam samo u jednoj poseti istog dana možete bitno ulepšati vaš osmeh. Činjenica je da osmeh ostavlja najveći utisak kada nekoga upoznajete. Dovoljna je jednosatna poseta u našoj ordinaciji i da dobijete do 9 nijansi svetlije zube. Izbeljivanje zuba BIOLASE laserom omogućava rezultate isti dan i bez propratne osetljivosti.

izbeljivanje zuba laseromIzbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled. Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: „Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba.

Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)

Ova tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri cemu se koriste izbeljivaci visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom.

U našoj praksi koristimo biolase epix, najpoznatiji američki brend kada su u pitanju laseri. Više na našoj stranici https://www.dentalcentar.rs/primena-mekotkivnog-lasera

Tehnika kontrolisanog kućnog izbeljivanja zuba (home bleaching)

Ovo je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje u kućnim uslovima. Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije renomiranih svetskih proizvođaca (Dentsply, Vivadent, Ultradent), koji ne oštećuju meka tkiva.

Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija (kafa, čaj, kola, crno vino, sveža šargarepa, cvekla itd.).

VAŽNO – BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Kao neželjene pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje ucestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

kućno izbeljivanje zuba
Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Avitalni zubi tzv. „mrtvi zubi“, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih „živih“ zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj.

Najčešće postavljana pitanja pročitajte klikom ovde.