IZBELJIVANJE ZUBA – PITANJA I ODGOVORI

IZBELJIVANJE ZUBA – PITANJA I ODGOVORI

Šta je izbeljivanje zuba?

beljenje zuba

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled.

Koji su uzroci prebojenosti?

Prema lokalizaciji i etiologiji razlikuju se egzogene i endogene diskoloracije. Uzroci egzogenih su konzumiranje prebojene hrane i pića (kafe, čajeva, coca-cole), katrana iz duvana i sl. Dok se endogene javljaju unutar gleđi i dentina,dele se na preeruptivne (endemska fluoroza, dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, tetraciklinska prebojenost) i posteruptivne (trauma, endodontska terapija).

izbeljivanje zuba kod kuće

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Ne! Mnoge studije su pokazale da ova mikroinvazivna stomatološka intervencija nije štetna, pogotovo metode koje se koriste pod kontrolom stomatologa! Novi preparati za izbjeljivanje zuba sadrže preparate fluora pa su zubi nakon izbeljivanja bolje mineralizovani i otporniji na karijes! Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: „Beljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba“.

Kakav je mehanizam delovanja izbeljivača?

Sredstva za beljenje su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida. Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Mehanizam delovanja zasniva se na oksidaciji. U oba slučaja aktivna supstanca je vodonik-peroksid koji disosuje na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu. Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju manje svetla čime se ostvaruje efekat izbeljivanja. U našoj ordinaciji koristimo svetski priznate preparate NiteWhite.

Kako se izbeljuju zubi?

Možemo preporučiti da se ne izbeljuju obe vilice istovremeno ukoliko pacijent želi da uoči prave efekte beljenja. Proces izbeljivanja jedne vilice traje 10ak dana. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja rezultati nastupaju postepeno i traju dugo. Za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih napitaka (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.). Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba treba zameniti sve vidljive plombe ukoliko postoje na prednjim zubima jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Da li postoje neželjene pojave?

Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba navodimo prolaznu osetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima savetujemo pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

Koliko traju rezultati izbeljivanja?

Trajnost rezultata je strogo individualna! Savjetujemo pacijentima da nakon izbjeljivanja izbjegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića. Izbjeljivanje može da se ponovi svakih 6-12mjeseci, odnosno po potrebi, pa stoga naglašavamo pacijentu da čuva dobijene folije.

Kome se ne preporučuje izbeljivanje zuba?

Kontraindikacije za izbeljivanje su teška sistemska oboljenja (imunokompromitovane osobe, AIDS, nekontroloisani diabetes, parodontalna oboljenja, u trudnoći i u periodu dojenja).

Pročitajte još i…

Portal Prvi na Guglu: “Sajt stomatološke ordinacije Gentle Touch odlikuje se velikom informativnošću svog sadržaja, kvalitetnim i sadržajnim tekstovima, solidnom brzinom, prilagođenošću za sve uređaje, pouzdanošću i bezbednošću. Pomenute karakteristike ovog sajta zaslužne su za njegovu ogromnu posećenost od više od 26.000 poseta mesečno koje internet korisnici naprave samo putem internet pretraga. Sajt je prvi za brojne pretrage koje su u vezi sa uslugama koje pruža stomatološka ordinacija Gentle Touch. Internet korisnici će, po proceni Gugla, najkvalitetniju informaciju o stomatološkim uslugama steći na sajtu ordinacije Gentle Touch. Ovakve rezultate sajtova omogućava programerska usluga koja se zove optimizacija sajta.“ Ceo tekst ovde.