KOMPOZITNE ILI KERAMIČKE FASETE

Saveti o nezi zuba, naše preporuke

KOMPOZITNE ILI KERAMIČKE FASETE

Fasete predstavljaju tanak sloj materijala (keramike ili komozita) koji prekriva vidljive površine zuba dajući  lepši oblik i boju a svakako doprinosi sveukupnom izgledu. Mogu biti izrađene od komozita ili keramike. Kada se lepo urade obe vrste faseta vam mogu dati lep osmeh ali ipak razlika postoji. Kako da znate koja vrsta faseta je vama potrebna?

Pre samog odabira faseta moramo biti sigurni da su one najbolje rešenje u vasem slučaju.Ukoliko ispunjavate sve uslove odabir  faseta je na vama.

Kompozitne fasete – sve je gotovo u jednom danu. Obično je neophodno ukloniti veoma malo zubne supstance a zatim se nanosi sloj po sloj komozita koji se zatim modeluje direktno u ustima pacijenta,prosvetljava i polira.

Indikovane su kod diskoloracija, razmaknutih zuba (dijastema) kada su u pitanju mali prostori izmedju njih.

Njihov vek je do 5 godina. Najveća mana je što vremenom menjaju boju.

Keramičke fasete zahtevaju obimnije brušenje, izrada traje i do 10 dana. Predstavljaju pored bezmetalnih kruna najlepši vid restauracije zuba.

Vek trajanja je 10 godina, otporan na promenu boje, svetlost se prelama gotovo isto kao kroz gleđ pa je estetski neuporedivo lepša.

Bilo da se odlučite za kompozitne fasete ili  keramičke jedno je sigurno odričete se  grickanja cvrstih predmeta,oraha i lešnika. Takodje kombinaciju istovremeno toplo i hladno (vruca kafa –hladan sok)zaboravite jer temperaturni stres ne prija ni jednom materijalu.

Higijena na najvišem nivou i sluziće vas dugo!