LEČENJE KANALA KORENA ZUBA

Razlog najvećeg broja poseta stomatologu jeste lečenje kanala korena zuba. Kako su prve asocijacije na ovu boljku bol i neprijatnost, neretko se odlazak kod stomatologa odlaže, što svakako dovodi do pogoršanja stanja.

Međutim, razvoj modernih tehnika i same tehnologije doprineli su da lečenje kanala korena zuba, odnosno endodontski tretman, bude relativno prijatno iskustvo za pacijenta a problem rešen uz jedan do dva tretmana.

lečenje kanala zuba

Kada je potreban tretman lečenja korena zuba?

Zubi su sačinjeni od spoljnih, tvrdih, struktura (dentin, cement i gleđ) i mekog tkiva koje ispunjava unutrašnju šupljinu (pulpa). Osim krvnih i limfnih sudova i vezivnog tkiva, u zubnoj pulpi se nalaze i nervi koji imaju ulogu u rastu i razvoju zuba.

Kada se rast i razvoj završe, nervi preuzimaju senzornu funkciju, odnosno reaguju na tople i hladne nadražaje. Jake reakcije na ove draži često ukazuju na oštećenje zubnog nerva.

Obzirom da je pristup ovim delovima zuba ograničen njegovom anatomijom, česta su i oštećenja koja zahtevaju adekvatno lečenje.

Endodontski tretman preporučuje se kod snažnih infekcija zubne pulpe u unutrašnjosti zuba. Uzroci infekcije zubne pulpe mogu biti:

• Nagomilavanje bakterija
• Povreda zuba
• Karijes koji nije pravovremeno saniran

Endodocija je grana stomatologije koja je zadužena za lečenje unutrašnjosti kanala zuba, posebno onih bočnih čiju je higijenu teže održavati rastvorima za ispiranje.

Ukoliko se endodontski tretman odlaže, smanjuje se mogućnost izlečenja zuba što vodi do krajnjeg rezultata- vađenja oštećenog zuba.

Šta podrazumeva endodontski tretman?

Lečenje kanala korena zuba sastoji se iz ispiranja bakterija i raspadnutih sastojaka umrtvljenog nerva i mehaničkog čišćenja zahvaćenog područja.

Nakon ispiranja kanala korena zuba i otklanjanja oštećene pulpe, neophodno je popuniti njegov unutrašnji prostor. Unutrašnji prostor puni se specijalnim pastama i kočićima čija je uloga da hermetički zatvore zub.

Time se sprečava mogućnost ponovnog nakupljanja bakterija i novog inflamatornog procesa koji izaziva bol i neprijatnost.

Ovaj tretman izvodi se uz anesteziju i nije bolan za pacijente.

Poslednjih nekoliko godina, svoju primenu u endodontskom tretmanu ima i laser.
Naime, snop laserske svetlosti prodire i do najsitnijih bočnih kanalića i eliminiše bakterije koje su uzrokovale oštećenje.

Obzirom da je ovaj vid lečenja kanala korena zuba bezbolan i precizniji, uz to laser ima antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo, ne čudi što je mnogim stomatolozima sve češće prvi izbor kada se sustretnu sa ovim problemom.

Šta raditi nakon endodontskog tretmana?

Adekvatna nega vaših zuba i desni nakon endodontskog tretmana je obavezna. Moguće je da ćete morati da uradite rentgentski snimak saniranog zuba kako bi se vaš stomatolog uverio da su svi znakovi infekcije otklonjeni i da je tretman uspešan.

Od velike je važnosti kućna rutina oralne higijene, što podrazumeva pranje zuba minimum dva puta dnevno pastom za zube koja ima dvanaestočasovnu zaštitu od bakterija i čišćenje dentalnim koncem. Ovako ćete ujedno sprečiti i nastanak drugih oštećenja usne duplje u budućnosti.

Izbegavajte žvakanje čvrste hrane koja može dovesti do pucanja zuba i ponovnog oštećenja zubnog kanala.
.
Savetuje se poseta stomatologu dva puta godišnje radi pregleda i dentalnog čišćenja zuba.

Uz pravilnu negu i praćenje ovih nekoliko saveta, tretirani zub može ostati zdrav.

Za više informacija o endodontskom tretmanu u našoj ordinaciji kliknite OVDE.