Oralna higijena – zašto je toliko važna?

Oralna higijena – zašto je toliko važna?

Više od polovine odraslih osoba ima neki od oblika parodontopatije,a kod cak tri četvrtine starijih od 35 godina, parodontopatija predstavlja glavni uzrok gubitka zuba. Na drugom mestu je karijes. Najbolji način za prevenciju oba ova oboljenja je pravilno održavanje oralne higijene koja podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod Vašeg stomatologa.

oralna higijena

Parodontopatija kao i karijes su oboljenja prouzrokovana bakterijama iz plaka. Plak je meka naslaga koja se svakodnevno stvara na površinama zuba uz granicu sa gingivom (desni). Moguće ju je ukloniti samo mehaničkim čišćenjem.

Bakterije iz plaka produkuju toksine koji iritiraju gingivu i ona postaje osetljiva-krvari, crvenije je boje i otečena. Ako je iritacija hronična gingiva se odvaja od zuba i nastaju parodontalni džepovi. Daljim napredovanjem tkivo i kost koji drže zub u vilici se sve više oštećuju i na kraju dolazi do gubitka zuba.

Ako planirate da svoje zube zadržite do kraja života veoma je važno da znate uzroke, simptome i najbolji način za prevenciju ovih oboljenja.

Svakodnevna higijena svodi nastanak oboljenja na minimum, ali ipak postoje mesta koja nisu pristupačna četkici i koncu. Na tim mestima se plak duže zadržava, a mineralizacijom nastaje kamenac .Ove naslage može ukloniti samo Vaš stomatolog. Zbog toga je Vaša poseta stomatologu neophodan deo preventive oralnih oboljenja

U našoj stomatološkoj ordinaciji možete zakazati pregled u okviru kojeg ćete dobiti savete kako da očuvate zdravlje svojih zuba.