PARODONTOPATIJA- LEČENJE LASEROM

Preventivno lečenje bolesti zuba i desni

Redovno posećivanje stomatologa umanjuje šansu od javljanja bolesti zuba i desni. Dobro oralno zdravlje je bitno za zdravlje čitavog ljudskog organizma. Bitno je da oralna higijena bude redovna i pravilna jer se tako spečava nastanak neke od bolesti zuba. Najčešća oboljenja kod pacijenata su karijes i parodontopatija. Karijes je destruktivno oboljenje i nepovratno oštećenje gleđi. Stoga ukoliko se ne sanira na vreme, kasnije može doći do dodatnih komplikacija. Od bolesti karijesa nisu nažalost pošteđena ni deca.

Šta je to paradentoza?

Krvarenje prlikom pranja zuba i konzumiranja čvrste hrane, kao i upala desni mogu biti prvi znakovi paradentoze. Ako se ova bolest ne otkrije i ne leči na vreme može ugroziti zdravlje čitavog organizma, ne samo zuba. Statistika nam govori da od nekog vida ovog oboljenja pati negde između 30% – 40% ljudi.

Paradentoza je oboljenje tkiva oko zuba, paradoncijuma. Oboljenje prostora paradoncijuma naziva se parodontopatija.

dentalcentar parodontoza

Kako se stvara parodontopatija?

Parodontopatija nastaje kao posledica infekcije bakterijama iz hrane ili vazduha. Najopasnija bakterija je streptokoka koja stvara blagu kiselost koja nagriza površinu zuba i tako se na zubu stvaraju male pukotine i neravnine, gde kasnije hrana može da se zadržava. Međutim, u našim ustima nalaze se milioni bakterija koje se množe zbog nepravilne ishrane ili neadekvatne oralne higijene. Bakterije koje se nalaze u ustima stvaraju svoje toksine, zbog čega se dešava upala desni i njihovo oticanje. U ovom procesu dolazi i do povlačenja zubne kosti. Upala desni, oticanje kao i povlačenje zubne kosti gde se stvaraju džepovi.

Hrana koja se zadržala na površini zuba stvarae dentalni plak, koji vremenom sazreva, te se bakterije akumuliraju još više. Sledeća faza je stvaranje zubnog kamenca koji dodatno olakšava zadržavanje hrane i pritiska desni. Tako se i stvaraju džepovi. Ukoliko se stvori dosta kamenca na zubima, stvore se veliki džepovi i koncentracija gnoja, pa dolazi do klaćenja zuba kada je moguće i njihovo opadanje. Zato ovu bolest zuba treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Faktori koji dovode do nastanka paradentoze?

  • Neadekvatna oralna higijena
  • Neredovno pranje zuba
  • Genetska predispozicija
  • Hronične bolesti poput dijabetesa
  • Hormonski disbalans koji se najčešće dešava u trudnoći
  • Loš raspored zuba, kada se hrana lako zadržava između zuba i stvara dobru podlogu za razmnožavanje bakterija

Kako zaustaviti paradentozu uz pomoć lasera?

Korišćenje lasera u stomatologiji i njegov učinak je veliki kada je reč o tome kako zaustaviti paradentozu. Laseri su podeljeni na meke i tvrde. Meki laseri deluju na meka tkiva, dok tvrdi deluju na meka i na trvda tkiva kao što su zubna gleđ, koštano i zubno tkivo, dentin.

Koje su prednosti lečenja sa laserom?

Laser ubija mikroorganizme i smanjuje broj bakterija. Na ovaj način proces lečenja je mnogo efikasniji. U ustima se nekada može naći veliki broj bakterija koje se ne mogu eliminisati uz pomoć lekova. Laserom se mogu pokriti sve vrste intervencija. Ono u čemu su se posebno pokazali efikasnim jeste lečenje paradentoze odnosno paradontopatije.

Dugo se smatralo da za paradotopatiju nema leka i da je jedino što preostaje vađenje zuba. Međutim, savremena tehnologija iznedrila je mnogo inovativih rešenja oko toga kako zaustaviti paradentozu do toga kako izvesti neke komplikovane zahvate na zubima.

Ranije lečenje ove bolesti podrazumevalo je operaciju koja ima rezultate, ali je period oporavka teži i komplikovaniji, od oporavka nakon intervencije laserom. Dobro je naglasiti da nakon zahvata laserom nema otoka i bolova, i pacijent normalno nastavlja sa svojim dnevnim aktivnostima.

Za više informacija o parodontopatiji i lečenju pročitajte ovde.