POVRATAK U BUDUĆNOST- NO PREP VINIRI

Već nekoliko godina nailazim na mnogobrojne reklame vezane za estetsku stomatologiju. Posebno atraktivne fantazijom prožete reklame koje i čine najveći broj estetskih procedura zbog kojih se pacijenti javljaju svom stomatologu su se odnosile na fasete ili vinire. 

keramički viniri keramičke fasete no prep faseteOno što me je podstaklo da napišem ovaj tekst jeste što pacijenti sve češće dolaze sa pogrešnim informacijama pa očekuju različite estetske rezultate pod parolom brzo, lako, bezbolno bez bušenja… U moru svih informacija na koje nailaze u potrazi za lepšim osmehom, obično našim pacijentima ostane memorisano upravo ono što i čini reklamu primamljivom a nema veze sa istinom ili je nekakav oblik poluistine. Prihvataju apsolutno nekritički svaku informaciju od kojh veliki porcenat nije tačan (…potiče od stomatologa ali sve češće i od zubnih tehničara koji nisu licencirani za oblast o kojoj pišu odnosno nisu specijalisti stomatološke protetike). Dolaze euforični u ordinaciju jer znaju tačno šta treba da uradimo i na koji način kako bi konačno bili zadovoljni svojim osmehom…

Pa da počnem sa razbijanjem mitova

Prvi mit:  “no prep viniri su nova napredna metoda” 

Pre pojave kompozitnih materijala jedini način da se dobije lep osmeh bio je da se u ime estetike redukuje brušenjem veliki deo zubne supstance a zatim nadomesti krunicom. Ovu veoma nepopularnu agresivnu metodu zamenilo je “bondiranje” -lepljenje.

Na samom početku primene kompozitnih materijala bondiranje je predstavljalo revoluciju u estetskoj stomatologiji. Veoma lepih estetskih karakteristika sa mogućnošću da se direktno modeluje i da se nov osmeh dobije istog dana ovaj materijal je osvojio sve poklonike estetske stomatologije. Posebna pogodnost je bila “ no prep ”. Bez brušenja i gubitka zubne supstance istog dana pacijentii su izlazili sa prelepim zubima. Ovo je zapravo prvi oblik no prep vinira. Radile su se i direktno i indirektno a efekat je bio zadivljujuć.

Negde osamdesetih godina pojavljuje se prvi sertifikovan porcelanski vinir. Vinir koji je trebao bez pripreme zuba – no prep vinir– da zameni kompozitne vinire. Međutim tadašnji materijal nije bio podoban za sve izazove i zahteve koje je trebalo ispuniti. Veoma često su se dobijali krupni zubi. Bilo je nemoguće zub koji je van zubnog niza sa nagibom ka usnama dovesti u pravilan zubni niz primenom faseta. Tada bi se na zubima pored ovako nagnutog zuba radile debele fasete kako bi se ostali zubi iznivelisali sa isturenim zubom. Logično dobijali su se prekrupni zubi.

Zbog toga je kod novog sistema odbačena no prep varijanta. Nova ideja je bila da se zub redukuje za onoliko koliko je potrebno da keramički vinir posluži svrsi. Sasvim logičan korak ka boljoj estetici.

Dakle no prep viniri su zapravo tradicionalna starija metoda mada danas se potencira da je to nova metoda koju je iznedrio tehnološki napredak. 

Doktor mora da proceni da li će bez preparacije dobiti estetski prijatan osmeh. Što znači da mora da se poklopi mnogo povoljnih situacija počev od pozicije zuba, boje, oblika…U praksi to se retko događa. Ipak savremeni materijali su nam doneli određene pogodnosti. Danas priprema zuba za nošenje vinira ili faseta nije više toliko agresivna metoda kao kada na početku izrade keramičkih faseta. Materijal koji se tada koristio bio je slabiji i podložan lomu pa je morao biti u debljem sloju što je uticalo na oblik i veličinu zuba. Takođe je i prekrivanje boje zuba sa fasetom bilo dosta komplikovanije i nekada zahtevalo dosta debeo sloj keramike. Kako većina navedenih problema vezanih za materijal danas nije aktuelana naše preparacije za vinire-fasete su minimalno invazivne.

Uklanja se minimalno zubnog tkiva kako bi dobili već unapred određen dizajn. Novo doba donelo nam je mogućnost da zavirimo u budućnost kako će Vaš osmeh izgledati nakon naše procedure.

Uz par fotografija i otiska prilikom prve posete moguće je dizajnirati buduće vinire a zatim ih u sledećoj poseti prezentovati pacijentu tako što će privremeno biti postavljeni u ustima pacijenta.

Na osnovu ovih privremenih ili probnih vinira mi redukujemo zub samo na onim mestima gde nam je to potrebno.

Dakle savremena metoda izrade vinira nije niti brza niti jednostavna a po najmanje no prep. 

Ipak keramički viniri ili fasete predstavljaju pravi izbor ukoliko želite minimalno invazivno da promenite vaš osmeh.

Za zube koji su van zubnog niza ortodontska terapija je uvek pravo rešenje.