PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA I TEHNIKA KORIŠĆENJA KONCA

PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA I TEHNIKA KORIŠĆENJA KONCA

Kada perete svoje zube četkicu postavljate pod uglom od 40 stepeni u odnosu na površinu zuba, na mestu gde se susreću gingiva i zub. Nežno povlačite četkicu od desni ka griznim površinama koristeći kratke poteze i lagan pritisak. Učinite to nekoliko puta za istu grupu zuba, a zatim isto uradite i sa unutrašnje strane. Za unutrašnje površine prednjih zuba četkicu postavite vertikalno.

pravilna tehnika pranja zuba

Grizne površine perite od poslednjeg zuba ka prednjim koristeći isključivo taj smer. Pranjem zuba u oba smera samo ćete utrljavati plak napred-nazad.

Dok perete zube kontakt između zuba ne postoji! Poželjno je da se gledate u ogledalo kako bi se i sami kontrolisali tehniku koju sprovodite pri pranju zuba.

Kada ste završili sa pranjem isperite dobro usta.

Nemojte se ustručavati da pri poseti stomatologu pitate da Vam objasni na koji način da uspešno održavate oralnu higijenu. Svaki stomatolog će Vam to vrlo rado objasniti i pokazati na modelu.

Tehnika korišćenja konca

Prostor između zuba je teško i gotovo nemoguće očistiti upotrebom samo četkice. Konac je efikasno sredstvo za čišćenje ovih površina. Veoma je važna pravilna tehnika kako ne bi povredili gingivu. Najbolje je da koristite voskiran konac, jer ćete sa njim lakše manipulisati.

Počnite sa 15 cm dugim koncem. Obmotajte konac oko srednjeg prsta ruke a ostatak oko srednjeg prsta druge ruke. Koristite palac i kažiprst i nežno potisnite konac između zuba bez forsiranja. Konac postavite u nivou gingive zatežuci ga ka jednom zubu, a zatim ga povucite na dole niz povrsinu zuba. Isto učinite i sa susednom površinom susednog zuba. Pažljivo koristite konac kako ne biste povredili desne.

Kada ste završili dobro isperite usta kako bi uklonili ostatak hrane i plaka.

Ukoliko Vam desni krvare tokom korišćenja konca pokušajte da budete pažljiviji. Svakodnevno korišćenje konca za zube pomoći će da Vaše desni budu zdravije a krvarenje će se vremenom zaustaviti.

Ukoliko održavate higijenu usne duplje, na način koji smo Vam predočili, velika je šansa da zadržite zube do kraja života!

Šta je Xylitol?

Xylitol je prirodni alkoholni šećer koji se sve češće koristi u prevenciji karijesa.

Proizveden je iz biljnih vlakana voća i povrća i idealan je za korisnike zdrave hrane.Ima 40% manje kalorija od običnog šećera,a istu moć zaslađivanja.Namenjen je i dijabetičarima.

Kako ispoljava preventivni efekat?

Xylitol sprečava rast bakterija koje izazivaju karijes.Zapravo njega bakterije ne mogu iskoristiti za svoj rast kao druge šećere. Vremenom status bakterija u usnoj duplji se menja i smanjuje se broj bakterija koje kolonizuju povrsine zuba,a pH se vraća na normalu.

Najčešće xylitol možete naći u žvakaćim gumama,a postoji i da se kupi u prodavnicama zdrave hrane.

Stomatolozi preporučuju 2-3 puta dnevno 5 gr. Veća količina može imati laksativno dejstvo jer se sporo razgrađuje u debelom crevu.