PRIMENA LASERA U STOMATOLOGIJI

Stalni napredak tehnologije i inovativnost u pronalaženju najefikasnijih metoda u lečenju dovele su do sve češće primene lasera u stomatologiji ali i drugim granama medicine. Poslednjih nekoliko godina dentalni laser je prvi izbor mnogih stomatologa za rešavanje mnogih problema zuba i usne duplje.

primena lasera dental centar

Iako se prvobitno koristio više u estetskim intervencijama, zahvaljujući višestrukoj primeni i brojnim benefitima, dentalni laser danas ima veliku ulogu i u vođenoj mekotkivnoj regeneraciji.

Kоd kojih je sve stanja indikovana primena lasera u stomatologiji?

Primena dentalnog lasera je široka. Najčešće se koristi kod:

 • Cirkumcizija umnjaka i mlečnih zuba (uklanjanje viška zubnog mesa prilikom nicanja zuba)
 • Gingivektomije (uklanjanja viška desni)
 • Korekcija mekog tkiva
 • Bezkontaktno obeskličavanje džepova
 • Priprema desni za protetske radove
 • Terapije afti i herpesa
 • Izbeljivanja zuba
 • Osetljivosti vrata zuba (desenzibilizacija)
 • Terapije paradontalnih čepova
 • Terapije kanala korena
 • Frenektomije (hirurška intervencija uklanjanja resice koja spaja gornju i donju usnu sa desnima)
 • Nivelisanje desni
 • Otvaranje implantata i stvaranje sulcusa za buduće protetske radove

Primena dentalnog lasera kod endodocije

Endodocija predstavlja granu stomatologije koja se bavi proučavanjem i lečenjem malformacija nastalih u samoj unutrašnjosti zuba.

Anatomski gledano, svaki zub ima svoj kanalikularni sistem koji može biti ili vrlo razgranat ili vrlo sužen i nepristupačan. Često, rastvori koji se koriste za ispiranje sa ciljem da ih obeskliče ne mogu dopreti do svih kanalića. Tada, zbog neadekvatne higijene, u tim kanalićima dolazi do zadržavanja mikroorganizama koji prilikom pada imuniteta dovode do tegoba.

Kada se ovo desi, stomatolozi imaju samo jednu šansu da spasu zub i ona se ogleda upravo u endodontskom lečenju.

Kako je pristup ovim kanalićima otežan, sredstva za ispiranje kanala i druge tradicionalne metode nemaju veliku ulogu u saniranju ovog problema.

Međutim, dentalni laser snopom svoje svetlosti prodire u sitne bočne kanaliće i eliminiše štetne bakterije i mikroorganizme koji su prouzrokovali oštećenja.

Dental Centar koristi biolaser poslednje generacije koji, zbog svojih tehnoloških karakteristika, omogućava brze funkcionalne i estetske rezultate.

Ovaj biolaser koristi snagu od 10W i talasnu dužinu od 940 nm čime dovodi do stvaranja odličnih uslova za regeneraciju i reparaciju tkiva.

Koje su prednosti primene lasera u stomatologiji?

Jedna od najvećih prednosti primene dentalnog lasera jeste potpuna bezbolnost intervencije. Uz to daje dugoročne rezultate što je čini ekonomičnom.

Zbog svoje sposobnosti da koateriše (zatvara rane), ukoliko se dentalni laser koristi za hirurške intervencije, izbegava se upotreba konca koji može dovesti do nakupljanja dentalnog plaka što, dalje otežava proces zarastanja rane i negativno utiče na celokupni oporavak.

Laser podstiče koagulaciju što znači da prilikom intervencije nema krvarenja.

To ujedno omogućava i bolju preglednost stomatologa pri radu čime se povećava njegova preciznost a time je i krajnji rezultat bolji.

Ne izostaju ni antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo jer laser deluje na otklanjanje bakterija i zapaljenog tkiva.

Za više informacija o primeni mekotkivnog lasera u Dental Centru, kliknite ovde.

Ukoliko spadate u one pacijente kojima odlazak kod stomatologa stvara anksioznost i želite maksimalnu sigurnost, ne odlažite rešavanje problema na sopstvenu štetu. Obratite se stručnom timu Dental Centra koji će se potruditi da Vam objasni postupak i proceduru za potrebnu intervenciju, sa ciljem da postignemo najbolji mogući rezultat.