RIZICI I POSLEDICE NESTRUČNOG IZBELJIVANJA ZUBA

Pored redovne i pravilne oralne higijene, poslednjih nekoliko godina sve je veća potražnja, a time i ponuda stomatologa za izbeljivanjem zuba. Ova kozmetičko- stomatološka procedura podrazumeva uklanjanje mrlja i diskolorizacije zuba čineći ih jednako belim a vaš osmeh znatno lepšim.

izbeljivanje zuba u kuci

Iako je ovaj postupak danas dostupan i u kozmetičkim salonima i u obliku preparata za kućnu upotrebu, morate biti jako oprezni. Neadekvatna primena sredstva za izbeljivanje zuba lako može dovesti do oštećenja zdravlja vaših zuba, odnosnoh mekih tkiva čije se osetljivost povećava tokom procesa izbeljivanja zuba.

Ipak, prema istraživanjima američke dentalne asocijacije, ukoliko se sprovodi od strane stručnih stomatologa, ova procedura je potpuno bezbedna.

Kada se radi tretman izbeljivanja zuba?

Prirodnu boju zuba stvara refleksija i rasipanje svetlosti zubne gleđi u kombinaciji sa bojom dentina koji se nalazi ispod. Na debljinu i glatkoću gleđi utiču geni. Ukoliko je gleđ tanja, veći je prodor boje dentina.

Međutim, gleđ sadrži sitne pore koje se u toku dana pune različitim mrljama i time nepovoljno utiču na boju zuba. Neki od spoljašnjih faktora koji utiču na prirodnu boju zuba su:

  • Duvan
  • Konzumiranje tamnih pića (kafa, coca-cola, crveno vino)
  • Neadekvatna nega zuba

Postoji mogućnost nakupljanja naslaga i u samoj unutrašnjosti zuba koja utiče na njegovu prirodnu boju. Ove unutrašnje mrlje nastaju u dečijem uzrastu kao posledica velike izloženosti fluorida tokom rasta i razvoja zuba. Upotreba većih količina antibiotika ili teže povrede zuba takodje mogu uticati na boju.

Koje je najbolje sredstvo za izbeljivanje zuba?

Sredstvo za izbeljivanje zuba koje se najviše koristi jeste vodonik-peroksid (H2O2) i može se koristiti u različitim koncetracijama. Velike koncetracije, 25-38% koriste isključivo stomatolozi u svojim ordinacijama. Ova koncetracija vodonik-peroksida nanosi se na zube u obliku gela i, uz obaveznu zaštitu mekih tkiva, aktivira se laserskim zrakom.

Dental centar koristi Biolase Epix laser, najpoznatiji američki brend lasera.

Tretman laserskog izbeljivanja traje 30-90 minuta i potpuno je bezbolan. Prvo se nanosi gel, a zatim se u zube uperi snop laserske svetlosti koja ga aktivira i tapočinje proces dubinskog izbeljivanja. Prirodna boja zuba i tip mrlja koje različito reaguju na tretman izbeljivanja, utiče na broj ponavljanja.

Da li je kućno izbeljivanje zuba bezbedno?

Danas je dostupan veliki broj preparata za izbeljivanje zuba namenjenih za kućnu upotrebu. Najčešće su to paste za izbeljivanje zuba i preparati na bazi karbamid peroksida koji sadrže manje koncetracije uree i vodonik- peroksida (3-7.5%). Ipak, najveći efekat prilikom kućnog izbeljivanja zuba imaju udlage. Ove udlage se izrađuju po otisku vaše vilice, od strane stomatologa, i služe kao nosači za gel. Najveća prednost ovog načina jesu jednostavnost i bezbednost jer se koriste gelovi za izebljivanje slabije koncetracije koji smanjuju rizik od oštećenja mekih tkiva.

Nosače sa gelom potrebno je nositi po nekoliko sati svakog dana. Rezultati ce biti vidljivi već nakon 1-2 nedelje.

Koje su rizike nosi korišćenje preparata za izbeljivanje zuba?

Retko se dešava da se jave posledice nakon korišćenja preparata za izbeljivanje zuba. Međutim, osetljivost zuba je potpuno individualna i ne čudi ukoliko se neke od posledica jave.

Supstance koje sadrže ovi preparati imaju citotoksičan efekat na meka tkiva zbog čega je njihova zaštita jako važna. Ukoliko postoje oštećenja na gleđi ili je izložen dentin dolazi do reakcije sa pulpom što takođe povećava osetljivost zuba. Ovo stanje je u većini slučajeva prolazno ali može doći i do narušavanja vitaliteta zuba. Da bi se ovi rizici sprečili, neophodno je da vas pregleda stručno lice koje će proceniti opasnosti i da li je moguće bezbedno sprovesti tretman.

Tim Dental Centra stoji vam na raspolaganju za sva pitanja i konsultacije kako biste brzo i bezbedno došli do blistavog osmeha kakav ste oduvek želeli.

Više o izbeljivanju zuba u ordinaciji Dental Centra možete pročitati ovde.