RIZICI IZBELJIVANJA ZUBA U SALONIMA LEPOTE

Saveti o nezi zuba, naše preporuke

RIZICI IZBELJIVANJA ZUBA U SALONIMA LEPOTE

Neodgovorno i neetičko ponašanje (i od strane pacijenata a i od strane „stručnjaka“) može ozbiljno da ugrozi zdravlje vaših zuba i mekih tkiva koja su izložena pri izbeljivanju. Popularni tretmani izbeljivanja zuba koji su prisutni skoro tri decenije u svetu, a popularnost ove procedure je u stalnom porastu, uvek mora biti pod kontrolom isključivo stomatologa pa čak i kada se radi o malim koncentracijama.

Izbeljivači zuba za kućnu upotrebu na bazi karbamid peroksida sadrze H2O2 u različitim koncentracijama od 3% do 7.5% i ureu dok su koncentracije za in office znatno veće od 25-38%. U skorije vreme se mogu naći i izbeljivači za kućnu upotrebu sa koncentracijim od 15% .Sam efekat H2O2 je predmet rasprave već duži niz godina ali s obzirom na relativno mali broj slučajeva sa neželjenim efektom možemo reći da je ovo relativno bezbedna procedura ako se poštuju sva pravila.

izbeljivanje zuba pre i posle

Samo stomatolog može da izbeljuje zube primenom izbeljivača sa visokom koncentracijom H2O2 dok je za kućnu varijantu potrebna konsultacija i pregled!

Zašto?

  1. Poznat je citotoksican efekat na meka tkiva kao i hemijski uticaj izbeljivača na ispune i metale prisutne u ustima. Takođe razna oštećenja gleđi ili pak izložen dentin može dovesti do pojave osetljivosti tokom izbeljivanja što znači da ipak imamo reakciju sa pulpom. U većini slučajeva to prodje i ne ostavlja posledice ali takođe nekada može doći do ireverzibilnih procesa gde je na kraju ugrožen vitalitet zuba. Sve ovo moze da se spreči pravilnom dijagnozom pri pregledu kad stomatolog proceni rizik i mogućnost da se procedura izvede na bezbedan način.
  2. Meka tkiva i kost mogu da budu oštećena tokom izbeljivanja što ima ozbiljne posledice
  3. Da bi izbeljivač delovao sa zuba mora biti uklonjen kamenac i meke naslage

Može li bilo ko osim stomatologa da predupredi štetno dejstvo izbeljivača i na bezbedan način izvede celu proceduru?

Kao što za zagrevanje prostorije najefikasniji način grejanja pružaju norveški radijatori ili inverter klime, tako je i za izbeljivanje zuba najefikasniji način da se ono sprovede u ordinaciji stručnog lica koje poseduje najsavremeniju tehniku. Nemojte bacati pare na postupke koji će naštetiti vašem zdravlju.

Isto tako kao što nećete dozvoliti da vam u auto sipaju nekvalitetno motorno ulje ili antifriz, nemojte dozvoliti da opasne supstance u vaša usta stavlja osoba koja za to nije profesionalno osposobljena.

Ovo je pitanje koje treba da postavite sebi pre nego krenete sami da istražujete efekte izbeljivača ili vas privuče niža cena u salonima lepote koji sigurno nisu osposobljeni niti edukovani da obave pregled i intervenciju na bezbedan način.

Smanjite rizik i uzivajte u benefitu koje donosi IZBELJIVANJE ZUBA! Nikako nemojte izbeljivati zube na svoju ruku i bez prethodne konsultacije sa stomatologom.

autor teksta: dr Janic Marina