ŠTA JE IMPLANT I ZAŠTO JE NAJBOLJA ZAMENA ZA IZGUBLJENI ZUB

ŠTA JE IMPLANT I ZAŠTO JE NAJBOLJA ZAMENA ZA IZGUBLJENI ZUB

implantiImplant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implanti su jači i trajniji od njihovih prethodnika (mostova i proteza). Implanti nude trajno rešenje za gubitak zuba jer su strukturno i funkcionalno povezani sa kosti.

Koje su indikacije za ugradnju zubnih implanata?

  • nadoknada jednog zuba: ako vam nedostaje jedan zub možete ga nadoknaditi ugradnjom jednog implanta i keramičke zubne krunice koja se postavlja na njega.
  • nadoknada više zuba: ako vam nedostaje više zuba imate mogućnost ugradnje implanata koji će služiti kao nosači zubnih mostova.
  • nadoknada svih izgubljenih zuba: ako ste bezubi ugradnjom implanata je moguća izrada zubnih mostova koji nadoknađuju sve zube ili izrada komfornih i stabilnih zubnih proteza.

Gubitak jednog ili više zuba prouzrokuje na prvom mestu poremećaj funkcije žvakanja, što znatno utiče na ostale funkcije našeg organizma, a isto tako dovodi do estetskih problema, stvarajući brojne neprijatnosti u svakodnevnoj komunikaciji.Bez zuba koji funkcijom žvakanja čuvaju viličnu kost, dolazi do laganog gubitka kosti. Obzirom da je kost podloga mišićima lica, kako ona nestaje smanjuje se i mišićna masa tako da lice poprima staračke karakteristike, te nastaju i funkcionalni i estetski problemi.

Dentalni implanti jedino omogućavaju zaustavljanje procesa gubitka kosti.

Konvencionalne metode za nadoknadu izgubljenih zuba što su krunice i mostovi ili pak parcijalne i totalne proteze samo privremeno i delimično rešavaju problem.Da bi se postavili mostovi, neophodno je da kao nosači budu uključeni i zub ispred i zub iza praznog prostora, što u velikom broju slučajeva dovodi do žrtvovanja odnosno brusenja potpuno zdravih zuba. Sa druge strane, ovi radovi rešavaju problem funkcije žvakanja i estetike, ali kost u predelu izvađenih zuba i dalje nije stimulisana procesom žvakanja tako da vremenom nastavlja da se resorbuje tj.gubi.

Ugradnjom implantata na mesto izgubljenih zuba ne samo da se čuvaju okolni zubi, nego se i sile koje se stvaraju prilikom žvakanja prenose na kost vilice te tako sprečavaju njenu resorpciju.

Obzirom da se implantati ponašaju vrlo slično prirodnim zubima, po standardima savremene stomatologije, predstavljaju najbolju zamenu za izgubljene zube.

stomatološki pregled

Procedura nadoknade izgubljenih zuba implantatom nošenim krunicama i mostovima može se podeliti u nekoliko faza:

  1. plan terapije koji podrazumeva klinički pregled i analizu rtg snimka od strane hirurga implantologa;
  2. ugradnja implantata što podrazumeva hiruršku proceduru nakon koje se čeka 3-6 meseci da se
  • završi proces osteointegracije tj. sjedivanja implantata sa okolnom kosti
  • postavljanje suprastruktura na implantate posle perioda osteointegracije i uzimanje otisaka za izradu krunica i mostova
  • postavljanje krunica i mostova što je i završna faza ovog procesa

Prednosti zubnih implanata u odnosu na zubne mostove i proteze.

U svakom mogućem pogledu zubni implanti predstavljaju bolje rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju.

– Estetika: izgled i osećaj koji ima pacijent sa ugrađenim implantom je identičan onom kod prirodnih zuba. Pošto implant čvrsto srasta sa viličnom kosti sprečeni su gubitak kosti i povlačenje desni koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza. Niko neće moći da primeti da imate vestacku zubnu nadoknadu u ustima.

– Čuvanje preostalih zuba: zubni implanti ni na koji način ne narušavaju kvalitet preostalih zuba što se dešava pri izradi zubnih mostova.Što više zdravih i intaktnih zuba imate, veća je dugoročna korist za zdravlje vaših usta.
– Komfor i samopouzdanje: pomoću zubnih implanata ćete ponovo moći normalno da pričate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Oni vam omogućuju da kažete zbogom protezama koje su vas žuljale, ispadale i stvarale neprijatan osećaj stranog tela u ustima

Najcesca pitanja pacijenata:

1.Da li ce moj organizam prihvatiti zubni implant?

Implanti se izradjuju od biokompatibilnog materijala i ne postoji mogucnost odbacivanja implanata.Neuspeh je javlja u oko 3% slucaja i to kao posledica pogresno postavljenog implanta,prevelike sile ili neodgovarajuce higijene!

2.Koliko traje hiruska intervencija?

U proseku pola sata.

3.Da li je proces ugradnje bolan?

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna.Nakon operacije, prva 2-3h prisutan je blag bol koji prolazi upotrebom analgetika (najčešće je dovoljan samo 1).

4.Sta nakon tretmana?

Kao što vaši prirodni zubi zahtevaju održavanje dobre oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa tako i zubni implanti zahtevaju isti ili viši nivo brige i održavanja, tako da je redovno pranje zuba(implanata) i upotreba zubnog konca i/ili zubnog tuša uslov bez kojeg se ne može.

5.Koliko traje implant?

Po rezultatima najsavremenijih istraživanja 90-95% svih ugrađenih implantata u potpunosti funkcioniše nakon 10 godina, naravno uz preduslov da se pacijent pridržava saveta stomatologa, redovno održava oralnu higijenu, redovno dolazi na kontrolne preglede i profilaktičke tretmane.

6.Da li je svakome moguce ugraditi implant?

Ugradnja implantata nema veze sa starošću pacijenta. Jedino ograničenje je vezano za pacijente sa nezavršenim rastom vilice- decu.

7.Da li postoje kontraindikacije za ugradnju implanata?

Kao i kod svake operacije, loše opšte zdravstveno stanje i vrlo mali broj bolesti imaju negativan efekat na vezivanje implantata. Nedovoljna količina ili kvalitet kosti može biti kontraindikacija, u tom slučaju se moraju preduzeti dodatne hirurške mere ugradnjom veštačke kosti.

8.Sta je najbitnije kod ugradnje implanata?

Pre i posle implantacije najbitnija je dobra oralna higijena radi dugotrajne stabilnosti i sprečavanja zapaljena kosti oko implantata. Održavanje oralne higijene nakon ugradnje implantata se sprovodi po savetu stomatologa .I naravno redovni kontrolni pregledi su vazni za dugovečnost implantata i protetskih radova na njima.

Pogledajte demonstracioni video: