Table Top (bočni viniri), Inlej, Onlej

table top viniri
Keramički ispuni

Table Tops, Inlej, Onlej

Nadoknade zuba

Table Top (bočni viniri) su nadoknade zuba kojima se nadoknađuju velike destrukcije zuba nastale u većini slučajeva kao posledica abrazije. Uzrok abrazije zuba može biti škrgutanje odnosno bruksizam, ali takođe može nastati ukoliko u jednoj od vilica imamo keramičke nadoknade. Keramika kao znatno tvrđi material vremenom dovodi do trošenja zubne supstance na zubu sa kojim kontaktira.

Često smo u dilemi da li ceo zub staviti pod krunu ili primeniti Table Tops kao rešenje. Kada se radi o mladim osobama, Table Topu ipak dajemo prednost pri rekonstrukciji griznih površina zuba. Na taj način štedimo zub od obimnog brušenja. Ipak treba naglasiti da zbog slabije veze (manja površina) trajnost ovakvog vida rekonstrukcije je manja u odnosu na krunu.

Table Top se može izraditi na više tehnoloških načina – CAD-CAM ili IPS Empress tehnikom. Pod CAD-CAM tehnikom se podrazumeva primena kompjuterskog dizajna i izrada nadoknada keramičkim sistemima iz gotovog keramičkog bloka koji se frezuje. IPS Empress podrazumeva modelovanje i izlivanje keramike u specijalnoj peći u kontrolisanim uslovima.

Table Tops, osim izuzetne estetike koju postižu, za razliku od kompozita ne menjaju boju i ne deformišu se kroz vreme, a prisnim naleganjem sprečavaju pojavu sekundarnog karijesa.

Slično Table Topsu su keramički Inlej i Onlej, ali se oni odnose na manju nadoknadivu površinu.

Inlej odgovara ispunu zuba i može nadoknaditi i do tri površine zuba. Kada se rade keramičke plombe uvek je dobro da budu u kontaktu sa zubom suprotne vilice koji takođe ima keramičku nadoknadu. Onleji svojom površinom obuhvataju kompletnu griznu površinu. Obe nadoknade su znatno trajnije i preciznije i naležu na preostale strukture zuba u odnosnu na konvencionalne kompozitne ispune.