Kako ukloniti trouglasti razmak između zuba usled povlačenja desni

Trouglasti razmak između zuba - povlačenje desni

Black Triangle - trouglasti razmaci između zuba

Crni trouglasti razmak između zuba koji nastaje usled recesija gingive, odnosno povlačenjem desni usled gubitka kosti i mekog tkiva, predstavlja veliki estetski problem u estetskoj regiji. Nezamisliv je lep osmeh sa postojanjem crnih trouglastih prostora u nivou desni. Takođe u ovakve razmake izmedju zuba zapada hrana što predstavlja problem pri održavanju oralne higijene. Sve ovo posledično dovodi do pogoršanja situacije u ustima pa problem ne možemo samo kvalifikovati kao estetski. Svakako razmak izmedju zuba predstavlja problem i treba ga rešavati.

black triangle razmak između zubaKako ukloniti trouglasti razmak izmedju zuba?

Ovaj za pacijente estetski problem može se rešiti na više načina. Odabir metode je pre svega na terapeutu nakon analize svih podataka dobijenihh kliničkim pregledom.

1. Konvencionalno hirurška metoda koja podrazumeva transplataciju mekog tkiva sa nepca na mesto recesija ili primena mukografta. Ova hirurška metoda podrazumeva postavljanje konaca i ima za posledicu sve neprijatnosti hirurške intervencije. Takođe i postojanje dve hirurške rane u ustima.

2. PINHOLE hirurška tehnika manje invazivna bez ušivanja. Podrazumeva pristup kroz mali otvor na gingivi a zatim oslobađanje gingive i potiskivanje ka krunici i ubacivanje kolagena. Ova metoda sve više se koristi zbog svojih prednosti kao što je smanjeno vreme oporavka, nema konaca a rezultati su brzo vidljivi .

3. Keramički ili kompozitni Viniri odnosno fasete, kao metoda izbora omogućuju da se spusti kontaktna površina zuba na nivo desni. Time se smanjuje prostor i dobija veoma dobra estetika.

Viniri ili fasete su navlake za zube uz pomoć kojih se zubi mogu oblikovati na različite načine. Osim kozmetskih indikacija, keramički viniri se koriste za prekrivanje raznih diskoloracija zuba otpornih na izbeljivanje, kao i za zatvaranje dijastema, odnosno razmaka između zuba, gubitak gleđi ili frakture zuba. Fasetama se mogu i preoblikovati tetraciklinski promenjeni zubi… klikom ovde saznajte više o keramičkim fasetama odnosno nalvakama za zube

4. Krune na zubima – kada su zubi već oslabljeni plombama ili devitalizovani tada ima smisla upotrebiti i krune kako bi se njima ovaj prostor smanjio . Uvek je dobro koristiti biokompatibilne materijale kao što je cirkonija.

Standardno bezmetalne krune se uvek koriste u regiji prednjih zuba kada je potrebno ovakvim nadoknadama restaurirati zube … saznaj više

5. Aplikacija hijaluronskih filera može dati odlične rezultate. Dokazano je da se hijaluron ne resorbuje 100% pa se smatra da čestom primenom dobijamo stabilne rezultate. Hijaluron se ubrizgava direktno u papile odnosno meko tkivo između zuba. Kako hijaluron vezuje vodu tako tkivo bubri i zatvara trouglast prostor.

Čiščenje zuba ultrazvučnim aparatom i laserom

Kao predpripremne radnje neophodno je da zubi budu profesionalno očišćeni.

Čišćenje zuba mora obuhvatiti osim standardnog uklanjanja kamenca ultrazvučnim aparatom i laser. Laserski program za obeskličavanje ili po potrebi za kiretažu mekog zida džepa imaju veliku prednost naspram obrade ručnim instrumentima. Laser svojim spektrom uništava kompletno patogeni soj bakterija pa nam omogućuje da tkivo koje treba tretirati lepše reaguje na terapiju pa time i imamo bolje rezultate. Takođe veoma često zubi gde su desni povučene su veoma osetljivi pa se takodje odabranim programom putem lasera može smanjiti osetljivost.

U većini slučajeva se kombinuju dve metode. Današnja stomatologija nam ipak pruža velike mogućnosti u rešavanju ovakvih problema.