Zalivanje fisura – Prevencija karijesa

flisura zubi
Prevencija karijesa

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan način prevencije karijesa na bočnim zubima. Preporuka je da se ova preventivna mera radi na mlečnim i na stalnim zubima.

Procedura pripreme zuba za zalivanje fisura

Sama procedura je bezbolna i traje svega 10-ak minuta. Zub se prvo pripremi što podrazumeva uklanjanje mekih naslaga posebnom vrstom paste i nagrizanje grizne površine zuba kiselinom (čime se omogućava vezivanje zalivača za zub). Nakon toga se, na tako pripremljeni zub, nanosi zalivač koji se vezuje posebnom lampom. Zalivac se postavlja na onim mestima na kojima postoji najveća verovatnoća da se razvije karijes zuba, a to su fisure molara I premolara.Fisure su ububljenja u kojima se zadrzava hrana I bakterijski plak.Vlakna zubne četkice ne mogu dopreti do mikroskopskih udubljenja i ukloniti sitne delove hrane ili zubnog plaka, što predstavlja opasnost od nastanka karijesa.. Zalivanjem se stvara “barijera“, čime se štiti zub od štetnih spoljašnjih uticaja.Sam zalivač, nakon postavljanja na zub, u malim količinama ispušta fluor koji sprečava nastanak karijesa.

U stalnoj denticiji radi se neposredno nakon nicanja prvih stalnih molara oko seste godine kao i nakon nicanja ostalih bočnih zuba. Veoma je važno ovo odraditi neposredno nakon nicanja kako bi se mogućnost stvaranja karijesa smanjila na najmanju moguću meru.

Zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan i jednostavan način prevencije karijesa. Čuvanje stalnih molara od karijesa ima veliki značaj jer rani gubitak ovih zuba (kao posledica komplikacija nastalih od karijesa) dovodi do nastanka ortodonstskih anomalija. Naglašavamo da jednom zaliveni zubi nisu otporni na karijes do kraja života. Vremenom se zalivač skida sa zuba te ga je zbog toga potrebno sa vremena na vreme kontrolisati I zameniti (jednom u nekoliko godina). Takođe naglašavamo da zaliveni zubi nisu 100% otporni na karijes tj. i pored toga što su zaliveni, ove zube treba i dalje svakodnevno prati.

Uzimajući u obzir značaj pravilnog rasta i razvoja mlečnih i stalnih zuba, roditeljima savetujemo da svojoj deci zaliju fisure bočnih zuba.