ZUBI U TRUDNOĆI

ZUBI U TRUDNOĆI

Trudnoća je period kada treba obratiti posebnu pažnju na higijenu i zdravlje zuba i desni. Pročitajte više o tome koji su najčešći problemi u trudnoći i zašto dolazi do njih.

Veoma je važno da posetite stomatologa pre trudnoće i otklonite svaki kvar, kao i da vodite računa o higijeni zuba tokom cele trudnoće. To može sprečiti neželjene komplikacije i teškoće, i sačuvati vaše zube.

zubi trudnica pranje

Zašto dolazi do problema sa zubima u trudnoći?

U stomatološkoj ordinaciji vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, do bolova, vađenja problematičnih zuba i ispadanja zdravih zuba kao posledice propadanja desni i čitavog potpornog aparata zuba Zubi se u trudnoći ne menjaju, njihova struktura ostaje ista. Pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju samo zbog nedostatka kalcijuma. Ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba. Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa.U trudnoći se menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. U nekim slučajevima, takođe se može desiti da je žena pre trudnoće imala probleme koji nisu otklonjeni, i koji joj u trudnoći mogu zadati brigu.

Najčešći problemi sa zubima u trudnoći?

Najveći problem trudnica je svakako problem desni. Zbog promene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba usled veće osetljivosti, ali se mogu javiti i bolesti kao što su gingivitis i parodontopatija.

Gravidni gingivitis (upala desni)
Ovaj problem javlja se kod velikog broja trudnica i veoma je neprijatan. Nakon obroka, delovi hrane zadržavaju se između zuba i desni, i privlače bakterije, koje izazivaju upalu, usled koje dolazi do pojave crvenila, oticanja desni, i krvarenja. Gingivitis se kod trudnica najčešće javlja u drugom tromesečju.

Parodontopatija
Ukoliko se gingivitis ne leči, može doći do parodontopatije. Ovo je veoma ozbiljna bolest, koja uništava kosti i tkivo koje drži zube, i može dovesti do ispadanja zuba i ozbiljnih infekcija, kao i posledica po bebu.

Jutarnje mučnine
U stomaku se nalaze kiseline koje mogu oštetiti gleđ zuba, zbog toga Vam savetujemo da ne perete zube odmah nakon povraćanja, da ne biste doprineli većem oštećenju gleđi. Umesto toga, dobro isperite usta vodom, a zatim sredstvom za ispiranje usta ili nanesite pastu za zube prstima i isperite vodom. Operite zube, tek nakon sat vremena.

Gađenje
U prvom tromesečju trudnoće može se desiti da osetite gađenje i mučninu prilikom pranja zuba. U tom slučaju probajte da koristite manju četkicu ili sredstvo za ispiranje usta. Neko vreme možete i da perete zube samo četkicom, bez paste, ali nemojte predugo to raditi. Pranje zuba bez paste za zube smanjuje higijenu zuba.

Karijes
Kod nekih žena se u trudnoći povećava potreba za grickanjem, naročito za slatkišima. Ne zaboravite da šećer izaziva karijes! Isperite usta vodom ili mlekom, a najbolje bi bilo da operete zube posle svakog unosa šećera.

Kako problemi sa zubima utiču na bebu?

Usled parodontopatije može doći do prevremenog porođaja ili rođenja bebe male težine. Zbog toga je važno da se na vreme obratite lekaru i preduzmete neophodne korake da sprečite pojavu parodontopatije. Pored toga, infekcija desni ili usta, takođe može biti opasna, jer se može proširiti na ostatak organizma, i tako izazvati komplikacije u trudnoći, ili čak spontani pobačaj.

Lečenje zuba u trudnoći

Stomatologa treba posetiti barem jednom u toku trudnoće a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Ne zaboravite da pri svakoj poseti zubaru naglasite da ste trudni!

Neophodno je da svako krvarenje ili oticanje desni, bol zuba ili desni, ili bilo kakav drugi neprijatan osećaj u ustima, odmah prijavite zubaru. Tokom prvog tromesečja trudnoće pacijentkinja može biti podvrgnuta obuci pravilnog održavanja oralne higijene, obradi parodontalnih džepova i urgentnoj stomatološkoj terapiji.

Drugo tromesečje trudnoće se smatra najbezbednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije.Taj period treba iskoristiti za eliminaciju potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili odmah nakon porođaja mogu izazvati teškoće.

Kraj osmog i deveti mesec su period kada se ne preporučuju rutinske stomatološke terapije zato što se buduće majke ne osećaju komforno u stomatološkoj stolici.Ukoliko je neophodna stomatološka terapija u ovom periodu ,intervencije moraju biti što kraće, a pacijentkinja se mora smestiti u stolicu u položaj koji joj najviše odgovara. Obimne parodontološke intervencije treba odložiti za period nakon porođaja. Tokom stomatološke terapije ne smeju se ordinirati lekovi koji prolaskom kroz placentu mogu da izazovu oštećenje ploda, a to su kodein, tetraciklini, streptomicin, dijazepam, barbiturati, itd.

Snimanje zuba u trudnoći

Iako su za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, ipak je tokom trudnoće poželjno izbegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ako je snimanje nužno, treba da ga obavite na ispravnom uređaju, uz primenu svih mera zaštite i Vas i ploda.

Fluor profilaksa

Pored genetskog nasleđa, a kasnije i preventive, na sastav i kvalitet bebinih zuba mogu da utiču i buduće mame redovnim unošenjem fluora. Uzima se jedan miligram dnevno, od početka trudnoće do kraja dojenja. Po prestanku dojenja, bebi se daje jedna četvrtina tabletice do četvrte godine, zatim se doza povećava. Fluora, inače, ima u zelenom povrću, ali u maloj koncentraciji.

Kako sprečiti probleme sa zubima u trudnoći?

Najbolji način da se izbegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba pre trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savetujemo vam da u Vaše planove uključite i posetu zubaru, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savete koji mogu sačuvati Vaše zube. U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se saveta zubara, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite zubaru ukoliko osetite probleme desni. Vodite računa o ishrani, izbegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno menjajte četkicu, da biste izbegli skupljanje bakterija. Pravilna nega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene posledice.